ABB investerar i Enbala Power Networks

Foto: ABB

Gäller att hålla elnätet balanserat och optimerat i realtid

Dagens kraftnätsbolag behöver digitala lösningar för att kunna hantera de utmaningar som uppkommer i samband med den ökande mängden intermittenta förnybara och distribuerade energikällor som integreras i elnätet. Detta uppnås av behovet att hålla elnätet balanserat och optimerat i realtid när vi får allt fler vindkraftverk samt solcellspaneler på hustaken.

ABB och Enbala utvecklar tillsammans ett nytt distribuerat ledningssystem för energiresurser, vilket kommer att möjliggöra för energi- och kraftbolag samt energitjänsteföretag att effektivt hantera hela livscykeln med distribuerade energiresurser som sol- och vindkraft, samtidigt som man säkerställer säker och effektiv drift av eldistributionsnätet. Detta kommer också att möjliggöra ett mer aktivt engagemang från energikonsumenterna.

– Vi är glada över investeringen och samarbetet med Enbala, en snabbt växande innovationspionjär som är kända för sin banbrytande programvara för energiresursstyrning och optimering”, säger Bazmi Husain, Chief Technology Officer på ABB.

De båda företagen kommer också att arbeta på nya funktioner för att smidigt kunna integrera distribuerade energiresurser i ABBs mikronätslösningar.

– En investering från ett ledande teknikföretag som ABB kommer att ge ett enormt värde till våra kunder och den distribuerade energibranschen. Vi menar att det här samarbetet kommer att ytterligare driva på innovation och driftsintegrering och göra storskalig användning av distribuerad energi till verklighet. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ABB i detta strategiska projekt , säger Enbalas vd och koncernchef Arthur Vos.