Oljepriserna klättrar uppåt

Foto: Arbyreed

Oljepriserna har klättrat uppåt under onsdagens handel, efter att API:s oljelagerstatistik för USA visat lägre nivåer än väntat.

Priserna fick dessutom stöd av kommentarer från ledande oljeindustrirepresentanter inför mötet i Algeriet, vilket varit vanligt de senaste veckorna, skriver Commerzbank i en kommentar.

Algeriets energiminister Noereddine Bouterfa har uppgett att Opec kan använda sammankomsten som ett extrainsatt möte, då alla deltagare kommer att vara närvarande. Ministern anser att utbudet behöver sänkas med en miljon fat om dagen för att balansera marknaderna och för att stabilisera priserna.

Enligt Bloombergs enkät förväntar dock 21 av 23 tillfrågade oljeanalytiker att Opec inte kommer att nå något avtal om att begränsa oljeproduktionen vid mötet, då medlemmarna är fortsatt fokuserade på att antingen öka produktionen eller att försvara sina marknadsandelar.

Opec kommer att ha informella samtal med Ryssland den 28 september och parterna står inför samma interna rivalitet som fällde försöket till ett avtal i april. Iran och Irak har signalerat att man vill öka produktionen samtidigt som Saudiarabien upprätthåller sin produktion som ligger nära rekordnivåer.

Mohammed Barkindo, generalsekreterare för Opec, har dämpat förväntningarna genom att säga att samtalen mest handlar om en avstämning och diskussioner istället för beslut. Det planerade mötet har dock ändå bidragit till att stärka oljepriserna, efter spekulationer om att det kan bli en produktionsbegränsning.

Enligt API sjönk USA:s råoljelager med 7,5 miljoner fat, bensinlagren minskade med 2,5 miljoner fat och lagren av destillerad olja ökade med 1,4 miljoner fat förra veckan.

"Efter de betydande stormrelaterade störningarna under början på månaden har marknaden hittills förväntat att dagens officiella statistik ska visa betydande lageruppbyggnad, speciellt då minskande raffinaderiprocessande tenderar att höja råoljelagren under hösten", skriver Commerzbank.

Banken pekar dock på att alla tecken ändå pekar på ett överutbud, givet de höga produktionsnivåerna som är på väg överallt. Till och med Libyen och Nigeria har på senare tid lyckats rapportera framgångar med produktionen, poängterar Commerzbank.

USA:s officiella statistik förväntas visa att råoljelagren steg med 3,3 miljoner fat, att bensinlagren minskade med 0,3 miljoner fat och att lagren av destillerad olja sjönk med 0,1 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms ha gått på 92,1 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 92,9 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät. (SIX News)