Brittiska energiministern understryker vikten av kärnkraft

Andrea Leadsom, brittisk minister för energi och klimatförändring (DECC), har bekräftat kärnkraftens viktiga roll i landets nuvarande och framtida energimix.

Andrea Leadsom, brittisk minister för energi och klimatförändring (DECC), har bekräftat kärnkraftens viktiga roll i landets nuvarande och framtida energimix. I ett tal vid konferensen Energy Utility Week om framtidens energi i Storbritannien nyligen, sade Leadsom att "tryggad energiförsörjning är vår högsta prioritet och därmed inte förhandlingsbart”.

Storbritanniens 15 kärnreaktorer genererar runt 21 procent av elen, men nästan hälften av denna kapacitet skall fasas ut år 2025. Istället tas de första 19 -gigawattsreaktorerna av ny typ i drift senast år 2025 och regeringen har dessutom för avsikt att installera ytterligare 16 gigawatt av ny kärnkraftskapacitet fram till 2030.

– Inom elsektorn kräver försörjningstryggheten fortfarande baskraft. Vi vet att sammansättningen av denna bas är oförändrad. Inom de kommande två årtiondena nästan alla våra befintliga kärnkraftverk går i pension. Samtidigt vill vi fasa ut användningen av kol för energiproduktion helt inom de närmaste tio åren, sade Leadsom vid konferensen.

Det betyder, enligt ministern, att minst en tredjedel av landets nuvarande elproduktion kommer från kraftverk som behöver stängas eller moderniseras, konstaterade hon.

Leadsom betonade också att brittiska regeringen inte kommer väja undan för svåra beslut när det gäller investeringar i landets energiinfrastruktur.

– Vi räknar med att vår kraftproduktion kommer huvudsakligen att baseras på nya kärnkraftverk och nya gasanläggningar. Det är därför vi planerar för driftsättning av ett antal nya generationens kärnkraftverk och kommer därför att snart lägga fram ett förslag om att skapa ny kapacitet i form av nya kärnkraftverk i sex olika regioner i Storbritannien. Det handlar totalt om en kapacitet på cirka 18 gigawatt. Denna nya kärnkraftsatsning kommer att generera runt 30 000 nya arbetsplatser under de kommande åren, tillade energiministern.

De nya brittiska reaktorerna i beräknas kosta upp till 300 miljarder räknat i svenska kronor. För att kunna dra igång byggen har den brittiska regeringen utlovat rekordhöga subventioner, genom att lova att köpa el från kärnkraftverket till långt över dubbla marknadspriset i 35 års tid.