Dubbelt så dyr el som förra året

Foto: Matthew Hine

Under juni så hamnade medelspotpriset på 31,5 öre/kilowattimme för samtliga elområden. Det är 43 procent högre än föregående månad (22) och 108 procent högre än juni i fjol (15). Det visar en månadssammanställning från Elskling.

Några av förklaringarna till prisuppgången står att finna i låg kärnkraftsproduktion, nederbördsfattigt väder och importbegränsningar från Norge. Börsfall på grund av brexit och 14 procent högre energiskatt är två andra händelser som påverkar hushållens privatekonomi negativt.

Idag betalar konsumenter 29,2 öre/kilowattimme i energiskatt. Energiöverenskommelsen innebär att skatten höjs med fyra öre/kilowattimme. Den faktiska ökningen blir fem öre då det tillkommer 25 procent moms. För ett villahushåll med årsförbrukningen 20 000 kilowattimmar innebär detta 1 000 kronor högre årskostnad. Det har inte presenterats när den nya skatten ska börja gälla, men sannolikt blir det från januari 2017.  – Det är svårt att skydda sig mot händelser som Brexit eller höjd energiskatt. Det hushållen kan göra är att säkerställa att de har ett konkurrenskraftigt elavtal samt se över sin elförbrukning, säger Faraz Azima, vd för elskling.se.  Torrt väder och låga tillrinningar gör att vattenkraftsproducenterna varit sparsamma med vattnet eftersom det ska räcka hela vintern. Senaste magasinstalen från Svensk Energi visar en fyllnadsgrad på 57,7 procent. Det är lägre än normalvärdet på 67,2 procent. Kärnkraftsproduktionen har varit reducerad på grund av sommarrevisioner.  Mindre vatten och låg kärnkraftsproduktion ökar importbehovet. Vanligtvis importerar Sverige el från Norge via en kabel som går från elområde Oslo till Stockholm. Kabelns kapacitet som normalt sett motsvarar två kärnkraftsreaktorer är just nu halverad på grund av en skada som lokaliserats på 190 meters djup i Oslofjorden. Reparationsarbetet beräknas pågå till 30 september.  – I juni ser vi att många med fast elpris får en lägre elkostnad än de med rörligt, säger Faraz Azima.  Fastprisavtalen är något lägre prissatta än i fjol. Medelpriset för alla som tecknade 12 månaders fastprisavtal under juni i fjol är 29 öre/kilowattimme. Motsvarande avtal kan idag tecknas för cirka 27 öre/kilowattimme.