Fokus på energieffektivisering

Bild: Eneff

Tankesmedjan 'Fokus Energieffektivisering' samlar näringsliv, akademi och offentlig sektor för att främja energieffektivisering. Idag går tankesmedjan ut med en gemensam uppmaning till Sveriges politiker, med konkreta förslag för att realisera den befintliga potentialen.

Sverige behöver snabbt elektrifiera stora delar av energisystemet för att uppnå en klimatomställning. Fram till år 2045 kan elbehovet komma att mer än fördubblas. Energieffektivisering kan frigöra stora resurser; Energimyndigheten publicerade i början av året rapporten ”Effektiv användning av energi, effekt och resurser” som visar att det är möjligt att frigöra 20–25 TWh el på sex år genom lönsam effektivisering. Tankesmedjan 'Fokus: Energieffektivisering' samlar näringsliv, akademi och offentlig sektor i samverkan för att öka energieffektiviseringen.

- Det behövs ett starkare politiskt fokus på energieffektivisering. Jag hoppas att tankesmedjan kan inleda en god dialog med både politiker och aktörer inom energieffektivisering för att vi ska kunna gå framåt snabbare! säger Louise Ödlund, professor i Energisystem vid Linköpings universitet och ledamot i tankesmedjan.

Idag lanserar tankesmedjan en gemensam uppmaning med konkreta förslag till Sveriges politiker om hur vi kan utnyttja den befintliga potentialen.

- Näringslivet, myndigheter och politiken behöver ökad kunskap om hur energieffektivisering kan bidra till energiomställningen. Min målsättning är att vår tankesmedja ska hjälpa Sverige att snabbare avsluta sitt fossilberoende och skapa ett robust, hållbart och konkurrenskraftigt energisystem, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk och ledamot i tankesmedjan.

Uppmaningen består av tre ståndpunkter med tillhörande konkreta åtgärder.

  1. Energieffektivisering först Energieffektivisering är en konfliktfri energikälla. Samtidigt som energitillförseln expanderar måste Sverige prioritera energieffektivisering, vilket kommer att underlätta övergången till ett fossilfritt samhälle. Detta inkluderar åtgärder från statliga företag, myndigheter, kommuner och regioner.

  2. Avlägsna hinder för energieffektivisering Sverige måste undanröja hinder genom att ändra lagar, regler, rekommendationer samt energi- och effekttaxor som motverkar energieffektivisering. Det finns nuvarande lagar och regler som oavsiktligt hindrar energieffektivisering.

  3. Maximera energieffektivisering För att uppnå energi- och klimatmål måste vi utnyttja alla möjligheter till energieffektivisering i varje projekt. Vi behöver involvera metaller, stål, betong, ingenjörer, byggare, installatörer och driftpersonal i den gröna energiomställningen.