Kraftvärme och batterilager - Borås energis nya initiativ

Kraftvärmeverket tillför indirekt en mycket stor nytta, genom att elproduktionen normalt maximeras då behovet av el är som störst.

Borås Energi och Miljö har två kraftvärmeverk som omvandlar olika bränslen till fjärrvärme och el. Deras bioeldade kraftvärmeverk på Sobacken är nu anslutet till frekvensregleringsmarknaden och bolaget bygger batterilager för att bidra till ett stabilare elnät.

Ny laddad teknologi.

Borås Energi och Miljö fokuserar för närvarande på batterilager. Ett batterilager (100 kW) i Gässlösa är redan i drift och ett (3 MW) på Sobacken planeras att installeras.

Batterilagrens huvudsyfte är att snabbt stabilisera frekvensen i elnätet. Batterierna kommer alltid att hållas laddade till cirka 60 % för att säkerställa en jämn frekvens (50 Hz) i elnätet. De laddas eller töms sedan beroende på elnätets behov och bidrar till att stabilisera frekvensen vid eventuella störningar.

Kraftvärme - en samhällsnytta.

För att upprätthålla rätt frekvens i elnätet krävs flera olika källor. Ett kraftvärmeverk är inte lika snabbt reglerbart som ett batteri, men har en hög uthållighet.

Svenska Kraftnät bestämmer vilka resurser som används för att reglera vid störningar i elnätet. Godkända leverantörer lägger bud på elspotmarknaden, och Svenska Kraftnät aktiverar dem efter behov.

Borås kraftvärmeverk på Sobacken är godkänt för frekvensreglering via manuell frekvensreglering (mFRR). Det innebär att det kan reglera effekten inom 15 minuter efter behov.

"Borås Energi och Miljö har utformat det nya kraftvärmeverket för en flexibel drift, vilket tillsammans med fjärrvärmeackumulatorn ger oss möjlighet att erbjuda en pålitlig systemlösning med hög flexibilitet," säger Pauline.

Borås fjärrvärmesystem – flexibilitet.

Förutom att Borås fjärrvärmesystem är flexibelt med olika förnybara och återvunna bränslen, har det två kraftvärmeverk och en fjärrvärmeackumulator. Ackumulatortanken kan laddas när fjärrvärmebehovet är lågt och elpriserna är höga, och sedan användas när behovet ökar.

Hur fungerar kraftvärme?

Ett kraftvärmeverk producerar både värme och el genom att förbränna bränsle. Ångan som genereras driver en generator, och värmen överförs till fjärrvärmenätet. Detta möjliggör planering av el- och värmeproduktion för att stabilisera elsystemet och balansera produktion och konsumtion av el.

"Precis som en elkund kan anpassa sin elförbrukning till elpriset, kan vår kraftvärmeproduktion anpassas till marknadens elpriser," förklarar Pauline S. Lindberg, affärsområdeschef på Borås Energi och Miljö.

Kraftvärmeverket ökar tillgången på förnybar elproduktion och är en betydande samhällsnytta.