Sveriges Allmännytta och ViaEuropa i samarbete

Jonas Birgersson och Anders Nordstrand Fotograf: Dan Gibson

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa inleder ett partnerskap för att påskynda den gröna omställningen.

I strävan att vara föregångare för den gröna omställningen både i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa antagit utmaningen att påskynda övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en stark motor för förändring.

Jonas Birgersson och Anders Nordstrand Fotograf: Dan Gibson Sveriges Allmännytta och ViaEuropa strävar efter att påskynda övergången mot ett mer hållbart energisystem genom att öka möjligheterna för energidelning och sänka energipriserna.

ViaEuropa, under ledning av Jonas Birgersson, har lång erfarenhet av att utmana befintliga strukturer och tekniska lösningar, som exemplifieras av deras arbete med Bredbandsbolaget där de tidigt identifierade behovet av att ersätta befintlig teknik för dataöverföring (telefonnätet) med ny infrastruktur.

Nu vill Sveriges Allmännytta och ViaEuropa på liknande sätt utmana sig själva och Sverige att påskynda den gröna omställningen.

"Förnybar energi finns i överflöd, men existerande kraftnät är inte byggda för att hantera storskalig lokal produktion. Genom att införa ny teknik via energigemenskaper kan vi skapa ett nytt energisamhälle där överflödet av grön el till låga fasta priser är självklart. Visste ni att potentialen bara på Sveriges tak är 50 TWh per år?", säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.

Energigemenskaper kan idag anta flera olika former, men har oftast gemensamt att flera intressenter engagerar sig i lokal energiproduktion, energianvändning och energidistribution. Energigemenskaper kan minska användningen av fossila bränslen, bidra till en mer robust energiförsörjning i Sverige och möjliggöra innovationer.

"Vi ser en stor potential i energigemenskaper för våra medlemmar. Energigemenskaper är fördelaktiga både ekonomiskt och miljömässigt och kan bidra med nytta och stimulans för dagens nätägare", säger Anders Nordstrand, VD för Sveriges Allmännytta.

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa har nu undertecknat ett gemensamt avtal med tydliga mål och åtaganden. Detta partnerskap fokuserar på att snabbt utveckla och implementera praktiska lösningar inom progressiva fastighetsbolag. Genom att visa framgångsrika exempel på dessa implementationer strävar vi efter att illustrera hur kritiska utmaningar kan övervinnas. Målet är att förenkla processen för alla fastighetsägare att bidra till en snabbare och smidigare omställning.

Fakta Sveriges Allmännytta:

Sveriges Allmännytta är en bransch- och intresseorganisation för över 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag, som tillsammans har cirka 1 miljon bostäder. Vi stöder våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden och därigenom bidra till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Våra medlemmars byggnader använder årligen cirka 10 TWh, varav över 25% är elanvändning. Genom Allmännyttans klimatinitiativ har vi minskat vår totala energianvändning med över 20% och bedömer att vi kommer att nå vårt mål om 30% minskning till 2030, samtidigt som vi tror att potentialen är ännu större.

Fakta ViaEuropa:

ViaEuropa är en neutral operatör av samhällskritisk infrastruktur i form av fiberoptiska nätverk samt alternativa energidistributionslösningar. ViaEuropa hanterar idag över 125 nätverk med över 150 oberoende tjänsteleverantörer, som via öppna digitala marknadsplatser (genom mjukvaran BRIKKS) erbjuder sina tjänster till användare i 10 länder. Redan år 1999 skapade ViaEuropa världens första neutrala marknadsplats i Hammarby sjöstad där varje boende kunde välja mellan olika tjänsteleverantörer. Detta är idag en viktig anledning till att Sverige har det lägsta priset på Internet (pris per Megabit inom OECD). ViaEuropa har redan byggt nationella fiberprojekt runt om i världen (2013 i Israel och 2019 i Österrike), men nu är tiden inne för att skapa det nya energisamhället.