AFRY teknisk partner i tyskt energiprojekt

AFRY teknisk rådgivare för tyska energiprojektet SuedOstLink. Foto: AFRY

SuedOstLink är ett viktigt nätutbyggnadsprojekt för att påskynda Tysklands energiomställning. AFRY har valts av transmissionssystemoperatören 50Hertz som teknisk rådgivare för kabelprojekteringen.

SuedOstLink planerade för förbindelsen för första gången i den federala planen 2013 och det har pågått sedan 2016. Den är främst utformad som en markkabel som sträcker sig cirka 540 kilometer från Wolmirstedt i Sachsen-Anhalt till Landshut i Bayern.

När SuedOstLink är färdigställd kommer den att säkerställa tillförlitlig transport av el från norra Tyskland, som kännetecknas av ett växande antal vindkraftverk, till den södra delen av landet.

AFRY ansvarar för projektledning av kabelprojekteringen i två av de tre SuedOstLink-sektionerna under 50Hertz ansvarsområde. AFRYs roll omfattar en rad olika tjänster, inklusive planering av alla kabelfrågor, platsspecifik kabelprojektering inklusive logistik, installation och byggplanering, samt planering av den slutliga sektionslängden.

– Vi är stolta över att stödja detta projekt och bidra till att accelerera omställningen till grön energi i regionen. SuedOstLink klassificeras av EU som ett projekt av gemensamt intresse, eftersom det kommer att säkerställa energiförsörjningen och samtidigt stödja utvecklingen av förnybara energikällor i hela Europa. Vi är mycket glada över att 50Hertz har valt oss som sin projekteringspartner", säger Niels Hornig, Head of Transmission & Distribution på AFRY i Tyskland.