Globala energimarknaderna – Vecka 11

Foto: Subhash Nusetti / Unsplash

Under de senaste två veckorna har det varit en ganska stabil utveckling på de globala energimarknaderna, även om priset på kol har haft en märkbar uppgång under vissa delar av perioden.

Oljepriset har fortsatt att visa låg volatilitet och har under de senaste två veckorna legat inom intervallet USD82-84 per fat. Den 11 mars stängde priset på USD82,21 per fat jämfört med USD82,53 den 26 februari. Marknaden fortsätter att präglas av oro för en svag ekonomisk utveckling och osäkerhet kring Mellanösterns situation.

Priset på naturgas på den nordvästeuropeiska marknaden har ökat något sedan förra rapporten, med TTF M+1 som stängde den 11 mars på EUR24,93 per MWh, jämfört med EUR24,01 per MWh den 26 februari. Fyllnadsgraden i de europeiska naturgaslagren var 61 procent den 9 mars, vilket indikerar att Europa är på väg att avsluta uppvärmningssäsongen med gott om lagrad gas.

Kolpriset i Europa har haft en betydande uppgång under den första delen av perioden sedan den senaste rapporten. Detta kan förklaras delvis av de stigande naturgaspriserna och delvis av införandet av sanktioner från USA mot vissa stora ryska kolexportörer, vilket förväntas öka den globala efterfrågan på icke-ryskt kol. Priset på utsläppsrätter har generellt sett följt naturgaspriset och var något högre den 11 mars jämfört med föregående rapport. Enligt Internationella energirådet (IEA) minskade de energirelaterade CO2-utsläppen i Europa med 9 procent under 2023, medan de totala globala utsläppen ökade med över 1 procent.

Rapporten i sin helhet kan du läsa HÄR!

Källa: Energimyndigheten