Oljestrateg: Efterfrågan går i riktning mot normalisering

Ingen "solnedgång" för oljeexport och -produktion, än så länge. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: eyeonicimages

Dansk oljestrateg: Efterfrågan går i riktning mot normalisering

Jyske Banks analytiker Jan Bylov ser tydliga tecken på att efterfrågan på att oljetillgångarna minskar. Allt tyder på mer produktion under lång tid, säger Bylov.

Jyske Bank höjer sin prognos för Brent till 70 USD för hela perioden fram till första kvartalet 2022.

Oljepriserna har stigit under de senaste månaderna efter OPEC + -alliansens 3-4 möte. I mars beslutades överraskande att Ryssland och Kazakstan kan öka produktionen minimalt, medan Saudiarabien håller fast vid sin extraordinära produktionsminskning på 1 miljon fat olja per dag.

- Oljebalansen  störs därigenom igen, och vi ser nästa marknadspsykologiskt viktiga prisnivå för Brent-olja på 72-75 dollar, skriver oljestrateg Jan Bylov från Jyske Bank i prognosen.

Banken påpekar att  grundläggande efterfrågan på olja utvecklas positivt och att det finns få fakta till förmån för OPEC +: s argument att "förbli vaksamma och flexibla" när oljeprisnivån redan har återgått till Alliansens förmodade kompromiss runt 65- 70 dollar.

- Å andra sidan ser vi det som troligt att Saudiarabien har lyckats använda OPEC + för att skicka ett geopolitiskt svar till USA och president Bidens offentliga attack mot Saudiarabiens kronprins och öppna för Saudiarabiens största fiende, Iran, skriver Jyske Bank.

Banken påpekar också att utrullning av vacciner, enorm finanspolitisk stimulans (senast med 1900 miljarder dollar i USA) och historiskt låga penningpolitiska räntor är faktiska skäl för en förväntan om att efterfrågan stadigt går mot normalisering.

- Med en normalisering av efterfrågan på vägen kommer OPEC + Alliance snart - och troligen vid mötet i april - att öka oljeproduktionen så att oljepriserna inte stiger till nivåer som påverkar efterfrågan negativt, påskyndar användningen av alternativa energikällor, eller oväntat återskapa en ny fruktad produktionsboom i den amerikanska skifferoljeindustrin, skriver Jyske Bank.

- Om vi ​​har rätt kommer det i våra ögon att vara en signal att OPEC + -alliansen vill behålla sin vunna respekt för att ha ingripit på oljemarknaden under covid19-pandemin. Nu betyder det att oljeproduktionen och exporten ökar, sa han.

Priset på Brent på måndagen den 15 mars var något över 70 dollar per fat, men den 16 mars vid middagstid hade priset fallit tillbaka till 67,75 dollar.