”Samverkan mellan alla inblandade parter kommer att leda till nya lösningar”

Vid Vattenfalls Seminarium i Almedalen fanns bland andra Energiminister Ibrahim Baylan på plats som kommenterade vägen till att nå energimålen om ett klimatneutralt Sverige till 2045.

– Fortsätter vi att jobba tillsammans är jag övertygad om att vi kan klara det, till och med före utsatt tid. För när väl politik, industri, det offentliga och akademi samarbetar kan vi överträffa oss själva. Samverkan mellan alla inblandade parter kommer att leda till nya lösningar, sa Ibrahim Baylan.

Tung industri står för 65 procent av utsläppen i Sverige, där framförallt stål och cementindustri utmärker sig. Transportsektorn- och då främst privatbilismen-är den andra stora utsläpparen, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Vattenfall har inlett flera samarbeten med industrin för att utveckla tekniker som ersätter nuvarande fossilbaserade varianter. Magnus Hall efterlyste fler konkreta åtgärdsplaner från politiker och industri för att utvecklingen ska ta fart.

– Vattenfall har till exempel lagt fram konkreta förslag på hur transportsektorn skulle kunna ställa om. Vi jobbar också med att bygga upp en laddinfrastruktur.

Att ligga i framkant i omställningen kommer att innebära en stor konkurrensfördel för svensk industri, menade Vattenfalls Strategichef Andreas Regnell och fick medhåll av Peter Carlsson, vd för Northvolt som planerar att bygga Europas största batterifabrik i Norden.

– Vi kommer att framställa helt gröna batterier i slutet av 2020, en enorm konkurrensfördel. Jag räknar med att vi har helt återvinningsbara batterier i 2025.

Ibrahim Baylan tror på en bättre framtid med energiuppgörelsen.

– Hur många är det som saknar sin oljetank i huset? Jag tror att vi kommer att sakna bensintanken i bilen lika lite. Det teknikskifte vi står inför kommer inte bara att förbättra Sveriges konkurrenskraft, utan även förenkla och förbättra livet för oss, sa energiministern.