Värme och kyla i rören till MAX IV

Foto: Perry Nordeng

Lunds Energikoncernen har nu börjat leverera kyla och värme till forskningsanläggningen MAX IV som byggs på Brunnshögsområdet i nordöstra Lund. Om ungefär ett år börjar sedan spillvärmen från anläggningen att tas emot och skickas ut till kunderna i fjärrvärmenätet.

Inledningsvis är anläggningens behov av kyla och värme ganska litet, men kommer successivt att öka under hösten. På sikt ska Lunds Energikoncernen leverera cirka 6 MW kyla till MAX IV. Värmeleveransen kan uppgå till 1 MW, men när anläggningen är i full drift kommer den normalt sett att vara självförsörjande på värme. Den värme som kyls bort kommer att återvinnas till fjärrvärmenätet.

– Leveransstarten är en viktig milstolpe i vårt samarbete med MAX IV. När vi om cirka ett år tar emot spillvärme från anläggningen återanvänder vi den till våra kunder i fjärrvärmenätet i Lund. Värmen motsvarar uppvärmning av ungefär 1800 villor. Att använda spillvärme är ett sätt att ta ansvar för en hållbar utveckling av Brunnshögsområdet, Lund och hela regionen, säger Mats Didriksson, chef för Affärsområde Energi på Lunds Energikoncernen.

2012 skrevs ett samarbetsavtal mellan Lunds Energikoncernen och MAX IV. Avtalet innebär att Lunds Energikoncernen levererar kyla och värme till MAX IV, samt att värmen som genereras i forskningsanläggningen tillvaratas och återvinns i Lunds fjärrvärmenät. Samarbetet är ett av flera projekt som Lunds Energikoncernen driver i Brunnshögsområdet med målet att skapa hållbara och långsiktiga energilösningar i området.