Större gaskunder får fjärravläsning

Gaskunder som gör av med mer än 300 MWh om året ska få sin förbrukning fjärravläst. Det är innebörden av en föreskriftsändring som Energimarknadsinspektionen genomför under våren 2012.

Bakgrunden till förändringen är ett uppdrag från regeringen att göra en ekonomisk analys av kostnader och nytta med smarta mätare för gaskunder. Kravet på införande av smarta mätare kommer från ett EU-direktiv och syftet är att göra det lättare för kunderna att följa och påverka sin egen förbrukning. EI har i ett initialt skede valt att betrakta fjärravläsning som ett första steg mot smarta mätare.

Förändringen i regelverket innebär att fjärravläsning införs för gaskunder som har en årlig förbrukning över 300 MWh. För dessa kunder ger fjärravläsning en tydlig positiv samhällsekonomisk effekt.

Däremot finns ingen samhällsekonomisk nytta att fjärravläsa kunder som förbrukar mindre än 300 MWh. Lägenhetskunder, villakunder och mindre företag berörs därför inte av EI:s kommande föreskriftsändring. Gaskunder med en förbrukning över 3000 MWh är i dagsläget redan dygnsmätta och därmed redan fjärravlästa.

Den svenska naturgasmarknaden består av 37 000 kunder med mycket varierande förbrukning. Det är alltifrån privatpersoner som använder gas för matlagning eller uppvärmning till större industrier som använder gas i sina processer.