Skellefteå Kraft testar fiskvänlig turbin

Professor Staffan Lundström vid Luleå tekniska universitet leder ett forskningsprojekt som går ut på att hitta ett sätt för fiskvandring i vid vattenkraftverk som är ekonomiskt hållbar och acceptabel för miljön. Foto: LTU

Luleå Tekniska Universitet studerar ett nytt forskningsprojekt hur fiskvandringen påverkas av en ny typ av turbin. Experimentet pågår i Rickleån i Robertsfors. Det nya vandringssättet sker nedströms med passage rakt över turbinen.

– Den här turbinen som Skellefteå kraft valt att installera, inbjuder till att göra det här på ett nytt sätt. Det sker genom att helt enkelt låta smolt (laxyngel) som vandrar nedströms passera över turbinerna i stället för att de ska passera genom, säger professor Staffan Lundström vid Luleå tekniska universitet som leder forskningsprojektet, i ett pressmeddelande.

Forskningen pågår i fem år och finansieras av Energimyndigheten, Tillväxtverket och via StandUp for Energy.

– Då kan man på ett annat sätt förbättra i den småskaliga vattenkraft som finns och utveckla den. Man får upp en bättre passage av olika fisksorter och man kan ta ut mera energi, säger Staffan Lundström, i ett pressmeddelande.