USA:s Energiminister uppmanade Ryssland att inte använda energi som vapen

USA kritiserar Rysslands staliga energigigant Gazprom, som har tidigare under kriget i östra Ukraina stoppat gasleveranser till Ukraina och vidare till Västeuropa under pristvister mitt i kalla vintern och infört förbud mot kunder som säljer gas till andra länder. Foto: Gazprom

USA: s energisekreterare Rick Perry sade nyligen till sin motsvarande ryske kollega vid ett möte i Moskva att Trumpadministrationen visserligen välkomnar konkurrensen med Ryssland, men Moskva får inte längre använda energi som ekonomiskt vapen, säger en talesman för energiministeriet i USA.

Perry gjorde det klart för Rysslands energiminister Alexander Novak att konkurrensen med Ryssland på olje- och gasmarknaderna i Europa, Asien och på andra håll är "okej", sade talesman Shaylyn Hynes i ett pressuttalande efter att de två tjänstemännen hade träffats.

Rysslands staliga energigigant Gazprom har tidigare under kriget i östra Ukraina stoppat gasleveranser till Ukraina och vidare till Västeuropa under pristvister mitt i kalla vintern och infört förbud mot kunder som säljer gas till andra länder.

Källa: Reuter