Velove Bikes containercykel även på Hannovermässan

Dennis Kanter från Velove Bikes visade upp transportcykeln på årets Hannovermässa. Foto: Markku Björkman

En av grundarna av start-up-företaget Velove Bikes, Dennis Kanter, visade upp den finurliga transportcykeln på årets Hannovermässa i den gemensamma svenska mässpaviljongen.

Armadillo-cykeln, som den har döpts till, har en stabilitet som gör det möjligt att placera containern ovanpå hjulen istället för mellan dem. På det viset får ekipaget en bredd på bara 86 centimeter och ryms på vägar och cykelbanor utan att störa andra cyklister.

En vecka innan, den 19 april, tog elcykelns tillverkare från Göteborg hem vinsten när Ny Teknik och Affärsvärlden utsåg Göteborgs främsta teknikbolag på Scandic Europa.

Bolaget direktkvalificeras därmed till årets 33-lista och ses i och med det som ett av Sveriges 33 främsta teknikbolag med störst global potential.

Velove Bikes ellastcyklar har utrustats med containrar för ”last mile delivery” i stadsmiljö. Det handlar om cykeltransporternas containerisering som är bolagets stora innovation och innebär smidiga och klimatsmarta leveransmöjligheter i stadsmiljö.

Juryns motivering

"Med tydliga klimatmål, starka partners och en imponerande framgång på mycket kort tid har Velove Bikes möjlighet att sätta standarden för en hel bransch",

- Vår last mile-lösning har rad fördelar jämfört med dagens skåpbilsbaserade lösning. Dels får våra kunder tillgång till kostnadseffektiv metod att få ut sitt e-handelgods i rätt tid. Dels får de som vistas i staden mer yta, mindre buller och bättre luft. Men kanske viktigast är att vår lösning är extremt energi- och resurssnål och därmed bidrar till att vi kan klara tvågradersmålet, säger Johan Erlandsson, vd på Velove Bikes AB.

Juryn bestod av Simon Campanello från Ny Teknink, Johan Eklund från Affärsvärlden, och Deborah Lygonis från Friendbase. Övriga Göteborgsföretag som deltog var Ekkono Solutionsmed sin mjukvara för avancerad maskininlärning och Swedish Algae Factorymed sin innovation för utvinning av alger för användning inom exempelvis solceller.

Kriterierna för att få vara med på listan är att affärsidén är baserad på en innovation, att företaget inte är äldre än sju år och att det inte är noterat på någon form av handelsplats. Stora svenska framgångsbolag som Spotify, Izettle, Simris Alg och Truecaller har i tidigt skede uppmärksammats på 33-listan. Listan publiceras i sin helhet den 16 maj.

Källa: Velove Bikes