Underhållsmässan i Göteborg slår upp sina portar

Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan. Foto: Anna Sigvardsson

Årets upplaga av Underhållsmässan 2018 är den största någonsin

 

Den klart lysande trenden på årets Underhållsmässa är att själva begreppet underhåll håller på att bytas ut mot ord som driftsäkerhet och driftoptimering. Bakom denna begreppsförskjutning ligger den våg av industriell digitalisering som sveper över Sveriges industriföretag. Digitaliseringen är  en förutsättning att optimera produktionsprocesser och det avspeglar sig den utvecklade sensorteknik och de datasystem som ska hantera och tolka de stora datamängder som genereras av övervakningssystemen.

 

Det är många utställare på årets underhållsmässa som hakar på digitaliseringstrenden. SKF storsatsar med två montrar på 100 kvadratmeter och SKF:s koncernchef Alrik Danielson är en av huvudtalarna på  konferensen Maintenance Summit som arrangeras parallellt med Underhållsmässan. Bland många andra utställare kommer Midroc att presentera sin medverkan i forskningsprojekt kring digitalisering inom industrin. Det gör man för att ligga i framkant med den digitala utvecklingen.

 

DynaMate är ett fristående, av Scania helägt bolag, med specialkompetens inom automation. På DynaMate menar man att den stora utmaningen med digitaliseringen i industrin är att få med människorna i verksamheten. Enbart digitaliseringen skapar inga vinster om inte verksamheten har rätt förutsättningar.

 

Big Data är ett buzzword på årets underhållsmässa. Big Data i underhållsbranschen handlar om att bearbeta stora mängder insamlade data till begripliga analyser och användbar information. Det är Big Data, som med hjälp av AI, kan förutse när en maskin kan komma att fallera, eller var i produktionsprocessen flaskhalsarna ligger.

 

En särskild utställningsarena på årets underhållsmässa är ”Smarta Fabriken”.  Smarta Fabriken är ett projekt som drivs av Göteborg Tekniska College och är ett samarbete mellan 50 partnerföretag och studenter på GTC. På Smarta Fabriken kan besökarna själva uppleva hur digitaliseringen i industrin fungerar i verkligheten.

 

Årets Underhållsmässa – den största någonsin med drygt 300 utställare - kommer med stor sannolikhet att slå alla tidigare besöksrekord och är en viktig samlingspunkt för alla som arbetar med att få svensk industri att behålla sin konkurrenskraft på den globala marknaden. Sveriges nyindustrialisering står ju på regeringens agenda och under Underhåll 2018 kan besökaren bilda sig en uppfattning om hur långt svensk industri utvecklats i det avseendet.