Luleå Energi investerar i Råneå

Illustration av den nya fastbränslepannan som ska placeras Tallhedens Industriområde i Råneå.

Luleå Energi investerar 25 miljoner kronor i en ny fastbränslepanna i Råneå som förväntas vara i drift i oktober 2024. Den nya pannan syftar till att säkra och förbättra leveransen av fjärrvärme till kunderna i Råneå på ett miljövänligt, stabilt och säkert sätt under en lång tid framöver.

Den nya pannan har högre kapacitet och effektivare energiproduktion, vilket bland annat minskar behovet av fossilolja som reservbränsle. Den är också utrustad med effektiv reningsteknik och genererar mindre buller, vilket har positiva effekter på miljön. Pannan kommer att drivas med pellets.

Byggnadsarbeten startar i maj och juni, och pannan förväntas vara klar för drift i oktober 2024. Den totala investeringen uppgår till cirka 25 miljoner kronor.

"Att byta till den nya pannan är en del av flera investeringar för att övergå till ett fossilfritt energisystem och samhälle. Dessutom är det en långsiktig satsning på en ännu mer miljövänlig, stabil och säker leverans av fjärrvärme till våra kunder i Råneå", säger David Eriksson, projektingenjör på Luleå Energi och ansvarig för projektet med den nya pannan i Råneå.

Den nya anläggningen byggs vid den befintliga anläggningen på Tallhedens Industriområde. Den omfattar ett nytt pannhus, rökgasfilter, bränslesilos och skorsten. Den äldre flispannan och dess utrustning kommer att tas bort. Den nya pannan har en kapacitet på 4,5 MW i jämförelse med den nuvarande flispannans 2,7 MW.

Investeringen i Råneå-pannan är en av flera som Luleå Energi genomför under 2024 för att stärka och utveckla fjärrvärmenätet i Luleå.