Stormarna höjer oljepriserna, men epidemin bromsar

ENI Oils oljeplattform Bouri DP4. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Cipiota

Royal Dutch Shell har meddelat att företaget stänger av en del av sin oljeproduktion och börjar evakuera arbetare från en plattform i Mexikanska golfen.

Oljepriserna steg på måndag morgon den 21 september då en tropisk storm efter Mexikanska golfen tillfälligt minskade produktionen i området. Men prisökningarna dämpas av en eventuell återgång av oljeproduktionen i Libyen, liksom av ökad spridning av koronainfektion, skrev Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostar 43,44 dollar den 21 september mot $ 43,23 på fredag ​​veckan innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 41,35 dollar mot 41,16 dollar på fredag ​​eftermiddag den 18 september.

Den 19 september meddelade Royal Dutch Shell att företaget skulle stänga av en del av sin oljeproduktion och börja evakuera arbetare från en plattform i Mexikanska golfen före den tropiska stormen Beta, som förväntas härja området och ge 30 centimeter regn till delar Texas och Louisiana.

Samtidigt ökar dock antalet infektionsfall världen över, vilket minskar efterfrågan på råolja, vilket håller priset nere. Över hela världen finns det mer än 30,78 miljoner människor som har bekräftats smittade och 954 843 har avlidit enligt ett uttalande från Reuters.

- Det är svårt att välkomna den ökade efterfrågan på råolja när viruset sprider sig i Frankrike, Spanien och Storbritannien, och samtidigt finns det oro för att USA kommer att ha minst en större smittspridningsrunda under hösten och vintern", säger Edward Moya, senioranalytiker på OANDA, till Reuters.