Sveriges sydligaste fjällstation drivs av 100 procent solel

Bild: Anders Dahlin.

Fjällstationen STF Grövelsjön har slutit avtal med Telge Energi att köpa 100 procent Solel, vilket betyder att Sveriges sydligaste fjällstation tar ett steg mot att driva en hållbar och klimatsmart verksamhet.

Sedan 2014 har Telge Energi och STF ett samarbetsavtal för att leverera förnybar el till ett stort antal av Svenska Turistföreningens anläggningar. Totalt rör det sig om över 6 GW per år ren förnybar el. Och för STF är valet av energipartner given.

– För oss är det viktigt att vi gör vårt yttersta så att våra medlemmar och gäster kan turista hållbart. Förnybar energi har vi sedan tidigare, och nu har vi dessutom hittat en partner i Telge Energi som kan ge oss ren solel och dessutom till ett bra pris, säger Charlie Ekberg, platschef STF Grövelsjön.

STF Grövelsjön ligger i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och har varit ett kärt resmål sedan 1937. Framförallt reser turister till STF Grövlesjöns fjällstation för att gå på tur med skidor och vandra. Fjällstationen är också officiellt Vasaloppscenter för längdskidåkning och löpning.

– Gång på gång visar svenska företag och organisationer att de tar klimatfrågan på allvar och vill bidra till en bättre framtid för kommande generationer. Jag är glad att vi på Telge Energi kan hjälpa STF Grövelsjön att satsa på solkraft och jag uppmuntrar givetvis fler att följer efter, säger Robert Nordström, produktchef Telge Energi.