Henja solpark invigd - Sveriges första storskaliga solcellspark på skogsmark

Foto: Sofia Lewerin

Nyligen invigdes Sunna Groups Henja solpark, Sveriges första storskaliga solcellspark på skogsmark, belägen nära Gislaved i Jönköpings län. Invigningen markerade en betydande milstolpe inom förnybar energi i Sverige och lockade ett stort intresse från lokalbefolkningen.

Henja solpark, som varit i drift sedan mars 2024, är Sveriges sjunde största solpark och den första som byggts på skogsmark. Invigningen firades med ett öppet evenemang där över 100 personer, främst lokalbor, deltog. Besökarna bjöds på fika, frågestund, panelsamtal och en rundvandring i solparken.

– Vi är oerhört stolta över Henja solpark och tacksamma för det stora deltagandet vid invigningen. Intresset var större än vi förväntat oss och besökarna var mycket nyfikna och positiva, vilket gjorde dagen extra glädjefylld, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group.

Henja solpark visar hur teknik och natur kan samverka

Henja solpark har utvecklats av Sunna Group i samarbete med Aneo, en nordisk koncern med fokus på förnybar energi. Projektet genomfördes på rekordtid, från start till driftsättning på endast två år, tack vare effektiva processer och starka partnerskap.

– Vi är mycket glada över att ha nått denna milstolpe och invigt vår första solpark, särskilt med tanke på den snabba genomförandetiden. Jag är stolt över vårt team och samarbetet med Aneo, samt tacksam mot markägaren, säger Marcus Qviberg.

En unik aspekt av Henja solpark är dess design som tillåter både djur och friluftsliv att röra sig fritt inom området utan inhägnader. Detta gör parken till ett exempel på hur teknik och natur kan integreras harmoniskt.

Med en installerad kapacitet på 15,5 megawatt (MWp) och en uppskattad årlig produktion på 15 gigawattimmar (GWh), motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för över 3 000 villor, kommer Henja solpark att bidra avsevärt till Sveriges mål för grön energi.

Fakta om Henja Solpark

  • Plats: Gislaved, Jönköpings län (SE3)
  • Effekt: 15,5 MWp installerad effekt
  • Storlek: cirka 30 hektar
  • Antal paneler: cirka 23 000 st
  • Beräknad årlig produktion: 15 000 000 KWh (motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för mer än 3 000 villor)
  • Start av byggnation: Juni 2023
  • Driftsättning: Mars 2024
  • Investering: Cirka 100 miljoner SEK