Wylfa utsedd till föredragen plats för nytt brittiskt kärnkraftverk

Tom Greatrex, VD för Nuclear Industry Association, betonar att Wylfa är en idealisk plats för stora kärnkraftsprojekt och att samhället väl känner till kärnkraft. Han poängterar också vikten av snabb framåtrörelse i projektet, som skulle innebära den största enskilda investeringen i Wales historia och en viktig del i strävan mot energisäkerhet och klimatmål. Bild: ONR

Den brittiska regeringen har identifierat Wylfa i Anglesey, Nordwales, som den föredragna platsen för en ny stor kärnkraftsanläggning. Regeringen har påbörjat diskussioner med internationella energibolag för att utforska möjligheten att bygga ett kraftverk på platsen.

Historiskt inköp av mark för kärnkraftsutveckling

Nyligen meddelade regeringen i London att man förvärvat mark på Wylfa och Oldbury-on-Severn i sydvästra England från Hitachi för 160 miljoner GBP (ungefär 203 miljoner USD). Detta markerade första gången sedan 1960-talet som den brittiska regeringen köper mark specifikt för kärnkraftsändamål.

Wylfa som första alternativ för ny anläggning

Regeringen har nu uttalat att Wylfa är det första valet för en ny stor kärnkraftsanläggning, jämförbar med de befintliga anläggningarna i Hinkley i Somerset och Sizewell i Suffolk. Projektet förväntas återuppliva regionens kärnkraftshistoria och skapa tusentals jobb, vilket skulle ge en betydande ekonomisk impuls till området.

Expansion av kärnkraft som del av energisäkerhetsstrategin

Claire Coutinho, Storbritanniens energisäkerhets- och nettonollsekreterare, har uttalat att regeringen aktivt driver på en utvidgning av kärnkraften, som en del i strategin att öka Storbritanniens energisäkerhet. Målet är att kärnkraftskapaciteten ska växa till 24 GW till år 2050, genom både traditionella storskalanläggningar och små modulära reaktorer (SMRs).

Storskaliga och modulära projekt i fokus

Great British Nuclear (GBN), ett organ skapat för att stödja utvecklingen av ny kärnkraftskapacitet, har inlett en process för att välja teknik för SMR-projekt. Bolag som EDF, GE Hitachi Nuclear Energy, Holtec, NuScale Power, Rolls Royce SMR och Westinghouse har inbjudits att delta i denna process.

Vikten av Wylfa för lokalsamhället och kärnkraftsindustrin

Storbritanniens Office for Nuclear Regulation (ONR) har förberett sig för en expansion av kärnkraften och kommer att arbeta tillsammans med regeringen för att säkerställa högsta säkerhetsstandarder. Wylfa var tidigare den största och sista Magnox-anläggningen som byggdes i Storbritannien, med driftstart för sina reaktorer under tidigt 1970-tal och avveckling som slutfördes 2019.

Projektet vid Wylfa representerar såväl en återupplivning av historiska energiresurser som en framåtblickande satsning på ren och säker energiproduktion för framtiden.

Källa: Nuclear World News