Elstöd väntas betalas ut från februari

Johan Nilsson/TT: Regeringen har utlovat elstöd. Arkivbild.

Utbetalningarna sker i två steg, där hushållen får sitt stöd först. Företagen får dock vänta.

Första steget blir utbetalningen till hushållen. Andra steget blir utbetalningen till företag – och den frågan bereds, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Nu ska en förordning remitteras, som möjliggör för Svenska kraftnät och Försäkringskassan att göra utbetalningarna.

Sker automatiskt

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger att utbetalningarna av elstödet till hushållen kommer att ske under februari månad, om inget oförutsägbart inträffar.

Utbetalningarna kommer att ske automatiskt, det kommer alltså inte att krävas någon ansökan. Det är Försäkringskassan som ska sköta utbetalningen.

Det här är svårnavigerat. Det rör många hushåll, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på pressträffen om det kommande elstödet.

Prognosen är god för att det ska nå svenskarna betydligt tidigare än det tidigare elstödet som betalades ut i år för förra vintern, tillägger hon.

Varnar för bedragare

Det är dock svårt att specificera ett exakt datum, säger Ebba Busch.

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg vill inte heller utlova något exakt datum för utbetalningarna, men säger att februari är målbilden.

Vi behöver konstruera det på ett bra sätt, vi kommer inte att integrera dem med något av våra andra utbetalningssystem utan bygger ett helt separat flöde. En helt ny utbetalningstjänst. Det tar lite tid att göra det från ax till limpa, säger han.

Enligt Nils Öberg går dock förberedelserna "väldigt, väldigt bra". Han varnar också för att det finns bedragare som kommer att försöka få pengar från elstödet utan att ha rätt till det.

"Inte en perfekt modell"

Det elstöd som nu är på väg har bland annat fått kritik för att det inte hjälper elkunder i norra Sverige, som nu också har fått ovanligt höga elpriser. Det finns även kritik mot hur elkunder som flyttat nyligen inte får elstödet, trots att de betalat ovanligt höga priser under året.

Det här syftar ju till att stötta hushållen inför den kommande svåra tiden, säger Ebba Busch.

Men jag medger att det här är inte en perfekt modell, ett perfekt system. Det finns delar som man skulle kunna ha skruvat i här, men i grunden är det en god modell, tillägger hon.

Det fasta tak på elräkningar i vinter som KD och Ebba Busch föreslog i valrörelsen beskriver hon nu som ett sämre system än det som är på väg.

Det har bland annat att göra med hög inflation och lågkonjunktur samtidigt, säger hon.

Ett pristak skulle enligt Busch också riskera att ta bort incitament för elkunder att vidta besparingsåtgärder.

Det här är en god modell som inte eldar på ekonomin och som hela tiden kapar toppar (av elförbrukningen), säger hon.