Blykylda reaktorer hetare än någonsin!

janne_wallenius_kth

LEDARE

Av: Jörgen Städje

Den nya regeringen bestämde sig för att sluta motarbeta kärnkraften. Tyskarna insåg att de inte kunde slinka undan längre och Polen har också kärnkraftsplaner. Finland har nyligen kört igång ett nytt kraftverk. Det ljusnar.

KTH, som varit teknikutvecklingens högborg under 200 år, tilldelade professor Janne Wallenius årets Innovation Award, för att han uppvisat uthållighet, kreativitet och mod och till sist lyckats få Energimyndigheten att tro på hans blykylda SMR-reaktor Blykalla och satsa 99 miljoner på en prototyp. Det är duktigt att ha brutit igenom den svenska motståndsmuren, men till sist visade det sig att fakta vägde tyngre än grön-gruppernas teknikfientlighet.

KTHs Innovation Award är på 500.000 kronor och sponsras av Spotifygrundaren Daniel Ek och KTH-professorn Mathias Uhlén.

Avsikten är att bygga en produktionsanläggning i Oskarshamn som ska serieproducera reaktorer redan om tio år. Det är enda sättet att få ned priserna.

– Vi kommer inte att vara på banan nästa år, men ny svensk kärnkraft kan bidra till hållbar energiproduktion långt före år 2050, då EU ska bli klimatneutralt. Vi räknar med att ha industrialiserat SMR under den första halvan av 2030-talet, menar Wallenius.

Han konstaterar att kärnkraft hamnade i en helt annan dager när svensk stålindustri började ställas om till att bli fossilfri och vi har en europeisk gaskris på halsen. Sveriges kärnkraft producerar stadigt 5 gigawatt, men några till skulle behövas för att eliminera osäkerheten.

– De svenska behoven av hållbar energi är enorma, och vi har inte mer vattenkraft att bygga ut. Den nya generationens kärnkraft och SMR behövs för att balansera den varierande energiproduktionen från utbyggd vindkraft. Äntligen kan jag genomföra min dröm om att göra en verklig förändring för mänskligheten. Framtidsutsikterna för SMR ser mycket ljusa ut!

Det är enkelt. Ge honom pengar så serieproducerar han reaktorer som går i 25 år utan omladdning!

 janne_wallenius_kth