Energi- Uniper på väg att förstatligas

Roberto Pfeil/AP/TT: Uniper kan förstatligas. Arkivbild.

Under tisdag eftermiddag har den nuvarande ägaren, finländska Fortum, handelsstoppats på Helsingforsbörsen efter att aktien rusat kraftigt, upp 9,5 procent.

En provisorisk överenskommelse har redan nåtts mellan Tysklands regering, Uniper, och Fortum, och affären kan tillkännages redan på onsdag. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till personer med insyn.

Tysklands regering kommer då att gå in med 8 miljarder euro – motsvarande 87 miljarder kronor – i bolaget, som en del i att förstatliga bolaget, enligt källorna.

Energibolagets aktie stiger efter beskedet, men har samtidigt tappat mer än 90 procent av sitt börsvärde i år.

Det efter att Uniper i väldigt stor omfattning har drabbats av de uteblivna gasleveranserna från Ryssland i anslutning till sanktioner mot landet. Detta har i sin tur påverkat företagets finansiella situation och ett förstatligande har setts som en lösning för att kunna säkra landets energiförsörjning den kommande vintern.

Fortum är en aktör på den svenska marknaden samtidigt som Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn.