Tillväxtraketen Svea Solar vill bli störst i Europa på solcellsinstallationer

Svea Solar planerar att fortsätta växa exponentiellt även de kommande åren. Foto: Maria Cruseman

Solcellsbranschen är minst sagt het just nu och Svea Solar är ett av de svenska solcellsbolag som växt snabbast på senare år. Bolaget, som startades för sju år sedan, räknar med att omsätta drygt en miljard kronor 2021. Ett taktiskt förvärv och en internationell marknad där intresset för solenergilösningar är större än någonsin ger Svea Solar goda förutsättningar att hålla en fortsatt hög tillväxttakt.

Text: Annika Wihlborg

Svea Solar startades 2014 av entreprenörerna Björn Lind och Erik Martinson utifrån övertygelsen att solenergi är den bästa lösningen på klimatkrisen. Bolaget har utvecklats till en riktig tillväxtraket och i oktober investerade tre tunga näringslivsprofiler 160 miljoner kronor i Svea Solar, som har drygt sexhundra medarbetare i fem länder. Det råder ingen tvekan om att verksamheten befinner sig i en intensiv tillväxtfas. 2020 omsatte Svea Solar 636 miljoner kronor. 2021 väntas omsättningen landa på 1,4 miljarder kronor och 2022 väntas omsättningen ha fördubblats till 2,8 miljarder kronor.

Vill leda övergången till smart energikonsumtion

Svea Solar utsågs 2019 till Supergasellföretag av Dagens Industri, en utmärkelse som går till årets mest snabbväxande gasellföretag i Sverige. Utöver de 160 miljoner kronor som de tre namnkunniga näringslivsprofilerna gick in med har Svea Solar tagit in ytterligare 110 miljoner kronor i extern finansiering. Nu väntar en kraftfull satsning på att utöka personalstyrkan, bygga ut lagret samt att bygga en plattform som samlar relevanta kringtjänster och produkter som kompletterar solcellsinstallationsverksamheten. Den övergripande visionen är att Svea Solar, som har verksamhet i Sverige, Spanien, Tyskland, Belgien och Nederländerna, ska bli Europas ledande solcellsleverantör samt att leda övergången till hållbar och smart energikonsumtion med solcellssystem, batterier, och elbilsladdare.

Gör solcellsinstallatoner tillgängligt för fler med gröna tilläggslån

Under 2019 initierade Svea Solar ett samarbete med IKEA som leverantör och installatör av produkten Solstråle och i mars 2020 investerade Axel Johnson genom Axsol i företaget. Samma år förvärvade Svea Solar även B2C-verksamheten hos en av Europas ledande solcellsinstallatörer, Solarcentury. Inom tre år räknar Svea Solars vd Erik Martinsson med att bolaget når ut till 80 procent av den europeiska befolkningen.

Våren 2021 inledde Svea Solar ett samarbete med låneaktören Stabelo med fokus på gröna tilläggslån för solcellsfinansiering med ambitionen att ge fler privatpersoner möjligheten till en självförsörjande elproduktion. Samarbetet var det första i sitt slag och syftet är att sänka tröskeln för solenergi och få fler personer att bidra till en bättre miljö genom att göra solpaneler enklare och mer lättillgängligt för allmänheten. 

bild
Svea Solar är verksamma i fem europeiska länder. Foto: Maria Cruseman

ROT-avdraget för solcellsinstallationer ökade orderingången

–Vår orderstock påverkades definitivt när solcellsbidraget togs bort i juli 2020. När ROT-avdraget för solcellsinstallationer introducerades i januari 2021 fick vi återigen ett uppsving i orderingången. Eftersom vi har målet att driva på förnybar energi så är det därför nödvändigt att expandera och när vi har tagit över Europa ska vi gå vidare. Målet är att vi 2025 ska omsätta tio miljarder. Tillväxt finns inbyggt i vårt DNA så det här känns som en helt naturlig utveckling för oss, säger Erik Martinsson.

–Vi tänkte skalbart redan från start när vi startade Svea Solar. Tanken var att om vi skulle starta ett solcellsbolag så skulle vi göra en storskalig satsning som verkligen kan göra skillnad för den gröna energiomställningen. Vi ska därför fortsätta växa exponentiellt. I dagsläget har vi sexhundra medarbetare och under 2022 planerar vi att anställa ytterligare femhundra medarbetare. En utmaning med att växa så snabbt är förstås att attrahera, introducera och behålla så många medarbetare som möjligt, säger Erik Martinsson.

Svea Solar har valt att bygga upp lokala organisationer i respektive land där bolaget är verksamt. För närvarande ser Erik Martinsson störst potential i Tyskland och Spanien. Det är också i de två länder Svea Solar kommer att satsa allra mest under det kommande året.
Svea Solar är i dagsläget inte börsnoterade men Erik Martinsson är inte främmande för att notera bolaget längre fram. Det kan även bli aktuellt att förvärva fler bolag som kan bidra till att ytterligare accelerera Svea Solars höga tillväxttakt.

Vill bidra även till elektrifieringen av transportsektorn

–Även Sverige är självklart en högintressant tillväxtmarknad för oss. Den svenska solenergimarknaden har växt med 30 procent det senaste året, medan vår svenska verksamhet växt med drygt 100 procent. Några faktorer som talar för en fortsatt tillväxt på solcellsmarknaden i Sverige och övriga Europa är att elpriserna ser ut att fortsätta öka samt att solenergilösningarna blir lite billigare för varje år. Jag är övertygad om att Svea Solar framöver kan bidra både till den gröna energiomställningen, elektrifieringen av transportsektorn samt industrins energiomställning, säger han.

bild
Erik Martinsson, vd på Svea Solar. Foto: Maria Cruseman