Nucleareurope efterlyser en ökning av EU:s vätgasproduktion

Enligt Nucleareurope kan andra lågkolhaltiga energikällor, såsom kärnkraft, bidra till att uppfylla de ursprungliga ambitionerna eftersom huvudmålet förblir oförändrat: netto-noll utsläpp till 2050. Bild: Creative Commons Lic, Pixabay, kredit: akitada31

Den europeiska kärnkraftsorganisationen Nucleareurope har i ett nytt ställningstagande belyst fördelarna med att producera vätgas med kärnenergi inom EU. Organisationen påpekar att en nyligen genomförd undersökning av konsultföretaget McKinsey visar att stora gasanvändare planerar att minska sin gasanvändning i framtiden, framför allt genom övergång till vätgas eller syntetiska gaser framställda via vätgas.

För närvarande fokuserar Europeiska kommissionen huvudsakligen på vätgas som uteslutande produceras från förnybara energikällor, med en betydande andel som importeras från tredjeländer, särskilt från den globala syd.

Behovet av ökad inhemsk produktion av vätgas

Detta leder till en markant ökning av energibehovet på grund av transport och förluster, samtidigt som det riskerar att exploatera länder med hög energifattigdom och påverkar Europas energisuveränitet genom att skapa ett beroende av importerad förnybar vätgas.

Europeiska kommissionens REPowerEU-plan, som antogs i maj 2022 för att snabbt minska EU:s beroende av ryska fossila bränslen, förutspådde en inhemsk vätgasproduktion på 10 miljoner ton kompletterat med 6-10 miljoner ton importerad vätgas till 2030. Efter en ny kommunikation i februari i år om klimatmålen för 2040 har denna plan minskats till 3 miljoner ton, "möjligen för att anpassa den till realistiska prognoser för inhemsk produktion via förnybara källor," säger Nucleareurope.

Kärnkraften kan fylla gapet

Den stora fördelen med vätgasproduktion via kärnkraft är att kapacitetsfaktorn för de installerade elektrolysörerna kommer att maximeras med baslastproduktion – med möjlighet att nå 8000 timmar per år med kärnkraft, vilket förbättrar livslängden och avkastningen på installationen.

Ett befintligt kärnkraftverk med en kapacitet på 1000 MWe och en kapacitetsfaktor på över 90 procent, ihopkopplat med 1000 MW elektrolysörer, skulle kunna producera cirka 0,16 miljoner ton lågkolhaltig vätgas per år och därmed ge en oavbruten försörjning till slutanvändare. Denna produktion skulle kunna öka ytterligare med upp till 20 procent om den kombinerades med högtemperaturselektrolysörer som kan använda kärnkraftsånga.

Rekommendationer för att stödja inhemsk produktion

Nucleareurope rekommenderar att EU fokuserar på att främja en mångfaldig inställning till vätgasproduktion som erkänner potentialen hos alla netto-nollteknologier, betonar vikten av energisuveränitet i sammanhanget för vätgasproduktion, utvecklar politik för att stödja tillväxten av inhemsk vätgasindustri, som erkänns för dess roll i återindustrialisering och jobbskapande, och förespråkar strategiska investeringar i infrastruktur som stöder inhemsk produktion, lagring och distribution av vätgas, samt tilldelar resurser för forskning och utveckling inriktade på att förbättra effektiviteten och kostnadseffektiviteten hos vätgasproduktionstekniker, inklusive kärnbränsle:

Källa: Nuclear World News