Kinesiska tillverkare dominerade global vindkraftsutbyggnad under 2023

Vindkraftsturbiner i kinesiska orten Liu'ao. Foto: Wikipedia Common, kredit: Vmenkov

Enligt Global Wind Energy Councils (GWEC) årsrapport om leverantörssidan installerades ett rekord på 120,7 gigawatt nya vindkraftskapaciteter globalt under 2023, varav kinesiska leverantörer stod för 81,6 gigawatt, cirka två tredjedelar av den totala kapaciteten.

Under året installerades 23,833 vindturbiner globalt av trettio tillverkare. Av dessa är nitton baserade i Asien och Stillahavsregionen, åtta i Europa, två i Amerika och en i Mellanöstern. Störst tillväxt sågs på tillverkarnas hemmamarknader, framför allt i Kina, USA och Europa.

Dominans på hemmaplan

Kina står fortsatt starkt i vindkraftsbranschen med Goldwind i spetsen, som installerade 16,7 gigawatt och toppade listan över turbinleverantörer 2023. Landsmannen Envision klättrade tre platser på listan, medan danska Vestas tappade två placeringar och hamnade på en tredjeplats, trots en ökning av installationerna med en procent jämfört med 2022. Andra kinesiska företag som Windey och Mingyang kompletterar topp fem. Sany och Dongfang är ytterligare två kinesiska bolag som finns med på topp tio.

Europa i fokus

I Europa är de fem största turbinleverantörerna Vestas, Siemens Gamesa, Nordex Group, GE Vernova och Enercon.

Stort fokus på inhemsk marknad

Trots att kinesiska tillverkare av vindturbiner sedan 2021 har sökt sig till utländska marknader på grund av hård prispress i hemlandet, var nittiosju procent av deras installationer 2023 fortfarande i Kina, enligt Feng Zhao, chef för strategi och marknadsinformation vid GWEC.

GWEC:s vd Ben Backwell underströk vikten av att vindkraftstillväxten breddas till nya marknader.

- Data i denna rapport visar en global industri som går in i en period av accelererad tillväxt. Denna tillväxt är dock koncentrerad till mogna marknader som Kina, USA och Tyskland. För att vindenergi fullt ut ska bidra till målet om netto-nollutsläpp, måste tillväxten öka globalt, särskilt i framväxande och utvecklande ekonomier, sa han.

GWEC:s rapport följer efter nyligen publicerad data om vindkraftsleverantörer från BloombergNEF och Wood Mackenzie, och kommer kort efter att de även släppte sin Globala Vindkraftsrapport.

Källa: GWEC