Gujarat Hybrid Renewable Energy Park – Världens största energipark under uppbyggnad

Det förväntas att projektet inte bara kommer att generera elektricitet utan även skapa över 100 000 arbetstillfällen. Pressfoto: Adani Group,

I Kutchdistriktet, nära byn Vighakot i Gujarat, Indien, pågår just nu bygget av det som kommer att bli världens största hybridpark för förnybar energi. Gujarat Hybrid Renewable Energy Park, även känd som Khavda Solar Park, förväntas stå färdig 2026 för produktion av 30 gigawatt (GW) elektricitet från både solpaneler och vindturbiner över ett område på 72 600 hektar.

Parken, som ligger oerhört nära gränsen till Pakistan, inleddes den 15 december 2020 med en beräknad kostnad på 150 000 crore INR (cirka 19 miljarder USD). Den första fasen om 1 GW kapacitet togs i drift i mars 2024. När projektet är helt färdigställt kommer det att kunna försörja 18 miljoner indiska hushåll med ström.

Detaljerad uppdelning och ansvar

Den totala ytan för parken är indelad i två huvudzoner: en hybrid vind-solenergizone och en zon enbart för vindkraft. Adani Green Energy (AGEL) har tilldelats den största delen av den första zonen, där de redan har installerat 1 600 MW av den tillåtna kapaciteten på 9 500 MW. Ytterligare aktörer som Sarjan Realities, NTPC, Gujarat Industries Power Company och Gujarat State Electricity Corporation har också tilldelats signifikanta delar av marken för att bidra till energiproduktionen.

Den andra zonen kommer att administreras av Solar Energy Corporation of India som kommer att organisera konkurrensutsatt upphandling för att fylla områdets tillåtna kapacitet på 11 500 MW.

Investeringar och jobbskapande

Det förväntas att projektet inte bara kommer att generera elektricitet utan även skapa över 100 000 arbetstillfällen och locka investeringar på upp till 150 000 crore INR. Det kommer även att minska koldioxidutsläppen med 5 crore ton varje år. Regeringen planerar också att installera ett 14 GWh storskaligt batterilagringssystem för att stödja energiparkens effektivitet och pålitlighet.

Framtidsutsikter

Tack vare initiativet från Indiens regering och premiärminister Narendra Modi, som lade grundstenen, är projektet ett ambitiöst steg mot en hållbar framtid. Med en transmissioninfrastruktur värd 18 598 crore INR som ska byggas för att transportera 7 GW kraft från parken, ligger projektet i framkant när det gäller både teknik och miljöansvar. Med full kapacitet planerad till december 2026 markerar Gujarat Hybrid Renewable Energy Park en ny era för förnybar energi i Indien och världen.

Källor: Gujarat Hybrid Renewable Energy Park/Wikipedia