Avvecklingsplan för vattenkraft i Piteå

Foto: Maria Fäldt

Efter flera års debatter och ekonomiska överväganden har beslut fattats att stänga vattenkraftsanläggningarna i Lillpite och Råbäcken. Beslutet, som har passerat flera beslutsinstanser, innefattar en plan för avveckling som inkluderar rivning av anläggningarna. Det godkändes av kommunfullmäktige den 29 april 2024.

- Det har varit en lång juridisk process, och jag vill understryka att den ännu inte är avslutad. Beslutet från fullmäktige visar ägarens intentioner, och styrelsen fortsätter nu att arbeta genom den juridiska processen mot ett avslut, säger Anders Lundkvist, ordförande i Lillpite Kraft AB.

År 2017 ställdes verksamheten inför utmaningar när det krävdes ombyggnad av fiskevandringsleder, vilket skulle ha inneburit stora kostnader utan möjlighet till lönsamhet. Samma år fick Piteå kommunfullmäktige PIKAB att inleda avvecklingsprocessen, eftersom PiteEnergi äger 91,5% av Lillpite Kraft AB.

Lillpite Kraft har avsatt 4 miljoner för att riva anläggningen. Företaget har också ansökt om kompensation från vattenkraftens miljöfond, vilket kan täcka upp till 85% av rivnings- och juridiska kostnader samt 95% av den förlorade produktionen.