Akademi möter näringsliv på konferens om inomhusklimat och ventilation

Energieffektivisering är ett av många aktuella teman på den internationella arenan för ventilation och inomhusklimat, RoomVent 2024. Bilden är från Nordbygg 2022. Foto: Stockholmsmässan/Bosse Lind

En av de mest betydelsefulla konferenserna inom ventilation och inomhusklimat kommer att äga rum på Nordbygg i Stockholm den 22 - 25 april 2024 RoomVent.

Den första RoomVent konferensen gick i Stockholm 1987. Sedan dess har konferensen hållits i flera länder och väckt stort intresse i forsknings- och affärsvärlden, berättar Jaana Petherbielke, vd för Energi- och Miljötekniska Föreningen, EMTF.

-Det började som en forskarkonferens men nu vill vi skapa en plats där forskarvärlden möter industrin. Årets RoomVent kombinerar industri och forskning vilket gör denna konferens unik. Nordbygg blir ett jättebra forum för att knyta ihop RoomVent – den främsta konferensen för ventilationsexperter från hela världen – med för oss relevanta intressenter.

RoomVent 2024 är en samlingsplats för vetenskapliga och industriella framsteg, näringsliv och politik. Här möts forskare, ingenjörer, konsulter, beslutsfattare, fastighetsägare, designers, byggherrar och fastighetsförvaltare för att adressera samhällets behov och utmaningar. Forskare från hela Europa, från Kina och USA med flera länder förväntas komma, tillsammans med branschexperter, myndigheter och studenter. Teman utöver inomhusklimat är ventilation och energiprestanda, modellering och mätning, planering, industriell ventilation samt specialapplikationer.

-Det forskas mindre på ventilation i Sverige än i andra nordiska länder. Nordbygg är ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor kring ventilationens betydelse, säger Jaana.

b
Jaana Petherbielke, vd för EMTF, är glad att RoomVent 2024 skapar en unik samlingsplats för vetenskap, näringsliv och politik inom området ventilation och inomhusklimat. Foto: Clas Göran Carlsson

Framför handlar det om ett bra inomhusklimat och lägre smittspridning, men också om betydelsen av energieffektivisering, resursbesparingar, styrning och kostnadsbesparingar.

-Ventilationssystem är i högsta grad värda att titta närmare på när det gäller den viktiga utmaningen energieffektivisering och kostnadsbesparingar, säger hon.

Under denna tredagarskonferens kan man lyssna på ett antal keynote speakers – eliten inom forskarvärlden –, gästföreläsare och företrädare för huvudsponsorerna som deltar med föreläsningar. Parallella föreläsningar varvas med workshops och andra typer av sessioner. En del av konferensen representeras av studenter som får presentera sina examensarbeten från universitet runt om i Sverige.

Sociala events blir det också, som en galamiddag i Viktoriahallen på onsdagskvällen. Här vankas det show och livemusik av ett KTH-band. Både utställare, föreläsare och besökare är välkomna. Biljetter köps via www.roomvent2024.com.

EMTF har även en monter tillsammans med Svensk Ventilation på Nordbygg. Här ingår den traditionella Inneklimatscenen, med ett gediget program med branschexperter som föreläsare. 

Swegon, Camfil och Systemair är huvudsponsorer för RoomVent.

Text: Susanne Ringheim Kilje