Polar Night Energy presenterar ny sandbatteriteknologi

Så fungerar batteriet i samarbete med vind-och solkraft. Bild: Polar Night Energy

Finländska företaget Polar Night Energy, med start år 2018, tar ett stort kliv framåt i energirevolutionen med sin innovativa sandbatteriteknologi.

Tack vare en imponerande finansieringsrunda på 7,6 miljoner euro siktar företaget nu på att accelerera tillväxt och vidareutveckling av sin teknologi, med målet att bli ledande på marknaden för lagring av energi från vind- och solkraft.

Med denna nyinvestering ledd av den sydafrikanske affärsmannen Jonathan Oppenheimer, tillsammans med finländska investeringsbolag som Stephen Industries, Holdix och Turret, positionerar Polar Night Energy sig som en förändringsagent inom hållbar energiförvaltning. Deras högtemperatur energilagringslösningar erbjuder en lovande väg framåt för att effektivt lagra förnybar energi.

!00 megawatt

I samarbete med Loviisan Lämpö har Polar Night Energy redan planerat att bygga ett imponerande sandbatteri i Pornainens kommun. Denna energilagringsanläggning, som kommer att stå 13 meter hög och 15 meter bred, beräknas ha en lagringskapacitet på hundra megawatt. Med kapaciteten att drastiskt minska användningen av fossila bränslen, bidrar detta projekt till en betydande minskning av koldioxidutsläppen i området.

Genom att utnyttja lokalt framställd stenmaterial, en biprodukt från tillverkningen av Tulikivi-kaminer, för energilagring, understryker Polar Night Energy vikten av att använda hållbara och lokala resurser. Denna samverkan med Tulikivi belyser möjligheten att utnyttja traditionella material på nya och innovativa sätt för att främja förnybar energi.

Förnybar energilösning

Polar Night Energys engagemang för att revolutionera energilagring och dess strävan efter att minska miljöpåverkan speglar den växande globala trenden mot mer förnybara energilösningar. Genom att föra samman tradition och innovation visar företaget vägen för en energisäkrare framtid.

Källa: Polar Night Energy,