Nytt steg i riktning mot små kärnkraftverk i Norge

Den planerade föreslagna byggplatsen för kraftverket i norska Øygarden. Bild: Norsk Kjernekraft

I en banbrytande utveckling för Norges energiframtid har Norsk Kjernekraft tagit ett viktigt kliv framåt i utforskningen av små modulära reaktorer (SMR) genom att initiera en konsekvensutredning av en tomt i Øygarden kommun, väster om Bergen.

Denna markstudie är avgörande för bedömningen av möjligheten att etablera en kärnkraftsanläggning bestående av upp till fem SMR-enheter. Denna tomt, granne med Kollsnes industriområde, omfattar 250 hektar och ägs av markägaren och tidigare borgmästaren i Øygarden, Rolv Svein Rougnø.

Rougnø har ingått ett avsiktsavtal med Norsk Kjernekraft, vilket innebär att marken kan förvärvas för byggandet av SMR-kärnkraftverk. Dessa enheter, var och en med en produktionskapacitet på 300 MWe, har potential att generera 12,5 TWh per år, vilket motsvarar nästan 10% av Norges nuvarande totala elkonsumtion.

Kostnadseffektiv lösning

Små modulära reaktorer (SMR) representerar en flexibel och skalbar teknik för kärnkraft, designad för att erbjuda en säkrare och mer kostnadseffektiv lösning jämfört med traditionella kärnkraftverk. Deras mindre storlek och modulära konstruktion möjliggör snabbare byggprocesser och lägre initiala kapitalkostnader. SMR kan spela en viktig roll i omställningen till en mer hållbar energiproduktion genom att erbjuda en pålitlig och lågutsläppskälla för elproduktion.

Samarbete med kapitalstark industri

Norsk Kjernekrafts initiativ markerar en viktig milstolpe i utforskningen av kärnkraftens potential i Norge, i syfte att bygga, äga och driva SMR-kraftverk i samarbete med energiintensiv industri. Företaget planerar att förbereda licensansökningar i enlighet med nationella regler och internationella standarder, och samarbeta med kapitalstark industri och finansiella aktörer för finansiering.

Denna rörelse mot SMR-teknik i Norge är inte bara ett steg mot att säkra landets energiframtid utan också en del av en global trend mot mer hållbara och innovativa energilösningar. Genom att "omfamna" SMR-tekniken, stärker Norge sin position som en ledare inom ren energiproduktion och bidrar till globala ansträngningar för att bekämpa klimatförändringarna.

Källa: World Nuclear News