Ei - Beslut om intäktsramar för elnätsföretag 2024-2027

Foto: A Johanesson

Den tredje april meddelade Energimarknadsinspektionen (Ei) att samtliga beslut om intäktsramar för tillsynsperioden 2024-2027 nu är tagna. Trots att besluten skulle ha fattats senast den 31 oktober 2023, har de dröjt ända till nu på grund av ett planerat metodbyte som Ei sedan pausade.

Inför varje tillsynsperiod måste Ei utveckla metoder för intäktsreglering och baserat på dessa fatta beslut om elnätsföretagens intäktsramar. Enligt ellagen ska besluten vara tagna senast två månader innan tillsynsperiodens början, alltså senast den 31 oktober 2023 i detta fall. Ei hade planerat omfattande metodbyten inför perioden 2024-2027. När dessa planer pausades och sköts upp fick det till följd att nödvändig inrapportering från elnätsföretagen samt själva beslutsfattandet försenades. Nu har alla beslut fattats, meddelar Ei på sin hemsida.

Ei noterar att många elnätskunder förväntas möta högre elnätsavgifter, vilket även Energiföretagen redan har varnat för. Det är dock ingen plötslig förändring när en ny tillsynsperiod inleds. Prisförändringar görs vanligtvis årligen, och det är sannolikt att en gradvis ökning av elnätsavgifterna redan har skett till viss del.

Tomas Malmström, ansvarig för elnätsfrågor på Energiföretagen Sverige, kommenterar: "Elnätsavgifterna förväntas sannolikt öka med tanke på det höga kostnadsläget generellt och speciellt för elnätsanläggningar, samt till följd av de utmaningar som den ökade elektrifieringen medför. Det är svårt att exakt bedöma hur det kommer att påverka enskilda kunder, eftersom det beror på varje elnätsföretags specifika förutsättningar."

Ei genomför flera jämförelser mellan intäktsramarna (och specifika delar av dem) för perioden 2024-2027 och tidigare perioder. Energiföretagen ger inga närmare kommentarer till dessa jämförelser men påpekar att intäktsramarna för den föregående tillsynsperioden ännu inte har fastställts. De preliminära nivåerna som används i jämförelserna tycks härröra från beslut som ännu inte är giltiga. Enligt en fotnot på Ei:s hemsida har fallen återförvisats till Ei av domstolen för revidering av besluten, och nya beslut förväntas nu under andra eller tredje kvartalet 2024, nästan fem år försent.

"Energimarknadsinspektionen anser att elnätsföretagen kompenseras mer än vad som motsvarar deras faktiska kostnader," säger Tomas Malmström. "Det bör klargöras att intäktsramarna beräknas med en etablerad metod som Ei själva har beslutat om. Enligt denna metod är intäktsramarna inte större än vad som krävs för att täcka kostnaderna rimligt och ge en skälig avkastning."

Slutligen jämför Ei elnätsinvesteringarna för den föregående perioden med de för innevarande period. Energiföretagen noterar att investeringarna för perioden 2024-2027 beräknas uppgå till totalt 120 miljarder kronor, vilket visar att elnätsföretagen tar energiomställningen på allvar och planerar för de ökade investeringar som krävs.