Energimyndighetens "Hållbara transportsystem" får 57 miljoner kronor i stöd

Hur säkerställer Sverige energitillgången i ett alltmer elektrifierat och fossilfritt transportsystem? Det är en av frågorna och utmaningarna som får utrymme i Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Hållbara transportsystem. Foto: castiello d antonio unsplash

Elva forskningsprojekt har beviljats finansiering på 57 miljoner kronor för att utforska utmaningar, risker och möjligheter i övergången till ett transportsystem fritt från fossila bränslen och motståndskraftigt mot påverkan.

Hur kan Sverige säkerställa tillgången till energi i ett växande elektrifierat och fossilfritt transportsystem? Vilka risker och sårbarheter finns, och hur kan energi- och transportsystemet stå emot och återhämta sig från eventuella störningar? Dessa frågor och utmaningar utforskas inom ramen för Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram "Hållbara transportsystem". Genom programmets första utlysning om framtidens resilienta och fossilfria transportsystem har elva projekt nu tilldelats stöd för att adressera dessa viktiga frågor.

– Vi har fått in många bra projektförslag och är glada att kunna finansiera forskning av hög kvalitet inom ett så viktigt område. Vi har uppmuntrat till att projekten ska involvera behovsägare i genomförandet, som har direkt insyn i hur forskningsbehoven inom deras specialistområde ser ut och hur forskningen kan leda till implementering, säger Adam Mickeiwicz ansvarig för programmet Hållbara transportsystem på Energimyndigheten.

Källa: Energimyndigheten