Renahav blir aktör på Svenska kraftnäts balansmarknad

Bild: Renahav

Renahav i Smögen tar hand om restprodukter från fiskindustrin och omvandlar dem till biogödsel och grön energi. Nu tar de nästa steg mot hållbarhet genom att bli flexibla leverantörer på Svenska kraftnäts balansmarknad, med stöd från elhandelsbolaget Bixia och teknikleverantören Sympower. Tillsammans bidrar de till stabiliteten i elsystemet och den gröna omställningen.

Renahav spelar en central roll i ett unikt kretslopp på Västkusten, där de omvandlar lokala livsmedelsindustrins restprodukter och matavfall till en ren naturresurs i form av KRAV-godkänd biogödsel. Genom rötning genereras också grön energi som återförs till livsmedelsproduktionen, vilket minskar klimatavtrycket.

Som långvarig kund hos Bixia, som levererar 100% förnybar el, tar Renahav nu sitt samarbete till nästa nivå genom att delta på Svenska kraftnäts balansmarknad. Bixia hanterar budgivning och prissättning av tillgänglig kapacitet medan Sympower aggregerar tekniken.

Jan Persson, delägare i Renahav, betonar vikten av att delta på balansmarknaden för att bidra till den gröna omställningen och för att skapa ekonomiska resurser för fortsatt forskning och utveckling av hållbara lösningar. Samarbetet med Bixia och Sympower ses som ett steg i rätt riktning för att uppnå dessa mål.

Peter Bennewitz, Technical Sales Engineer på Sympower, understryker behovet av fler företag som engagerar sig på balansmarknaden för att säkerställa ett starkt och stabilt elnät. Han ser fram emot att fortsätta stödja Renahav i deras roll som aktör på marknaden och samtidigt stärka samarbetet med Bixia.