OX2 och Flower sammanför energilagringsprojekt

Foto: Federico Beccari / Unsplash

OX2 har avtalat med det svenska energiteknikbolaget Flower om att sälja energilagringsanläggningen Bredhälla i Sverige.

Byggnationen av Bredhälla, som startade i slutet av 2022 och är belägen i Uppvidinge kommun i södra Sverige, omfattar batterier med litium-jonteknik och har en total kapacitet på 42,5 MW/42,5 MWh, fördelat på 20 containrar.

Anläggningen kommer att tillhandahålla stödtjänster till Svenska Kraftnät för att säkerställa stabiliteten i elnätet samt arbitragetjänster på elmarknaden. Avtalet är villkorat av godkännande från svenska myndigheter och Svenska Kraftnät, och förväntas slutföras under andra kvartalet 2024.

Efter att anläggningen har tagits i drift kommer OX2 att vara ansvarig för den tekniska och kommersiella förvaltningen under ett 10-årsavtal.

Paul Stormoen, VD på OX2, kommenterar: "Vi är nöjda med försäljningen av Bredhälla, vårt första energilagringsprojekt som vi har startat och utvecklat. Under de senaste åren har vi byggt upp en stark portfölj inom energilagring, en teknologi som kommer att bidra till den pågående energiomställningen."

John Diklev, VD och grundare av Flower, tillägger: "Vi är glada över överenskommelsen om Bredhällaprojektet med OX2. Detta strategiska tillskott till vår portfölj möjliggör utveckling av nya produkter och intäktströmmar för flexibla energiresurser, vilket driver på energiomställningen. Förvärvet understryker även Flowers position som en ledande aktör i branschen."

OX2:s totala portfölj inom energilagring uppgår nu till cirka 1 GW med projekt i Sverige, Finland, Polen och Australien.