Storbritanniens elnät förbereder sig för framtiden: En plan värd 700 miljarder kr

Industrin har välkomnat åtgärden att förstärka och utöka elnätet, vilket RenewableUK:s direktör för framtidens elsystem, Barnaby Wharton, beskriver som "längesedan försenat". Foto: Creative commons Lic, pixabay, kredit: Aitoff

Storbritanniens Elektricitetssystemoperatör (ESO) har presenterat en rapport som föreslår en investering på 700 miljarder svenska kronor i elnätet för att möta den växande efterfrågan på elektricitet i Storbritannien fram till år 2035.

Genom "Beyond 2030"-rapporten kommer denna investering att möjliggöra för Storbritannien att ta tillvara på den ekonomiska potentialen som ledande nation inom havsbaserad vindkraft genom att transportera elen dit den behövs.

Planen inkluderar att ansluta ytterligare 21GW havsbaserad vindkraft från utvecklingsprojekt utanför Skottlands kust till elnätet på ett "effektivt och samordnat sätt", vilket stöder ett totalt på 86GW över hela Storbritannien, enligt rapporten.

Elektrisk ryggrad

Rapporten understryker behovet av "snabba och samordnade åtgärder" över hela energisektorn, regeringen, tillsynsmyndigheten och samhällen för att leverera nätinfrastrukturen i tid till 2035.

Den föreslår också en utvidgning av det havsbaserade nätet och en ny elektrisk ryggrad från norr till söder.

Lokalproducerad elektricitet

Detta skulle innebära att havsbaserade vindkraftverk utanför Skottlands kust får sin energi transporterad via en ny transmissionsledning, möjligtvis sträckande sig från Peterhead till Merseyside, och försörja hem och företag över Skottland och norra England med lokalproducerad elektricitet.

ESO nämner att detta är ett tidigt förslag som kommer att kräva ytterligare överväganden och samråd.

Dessutom rekommenderas ytterligare havsbaserade kopplingar längs Storbritanniens östkust.

Investeringarna kommer att möjliggöra ett helt avkarboniserat elsystem i Storbritannien till 2035, i linje med det sjätte koldioxidbudgeten, samtidigt som över 20 000 jobb skapas årligen, med 90% av fördelarna utanför London och sydöstra England, enligt oberoende forskning.

Undervattenskabel

Till 2035 kommer Storbritannien att ha ett av de mest omfattande och samordnade havsbaserade nätverken i världen, med tre gånger mer undervattenskabel än på land, enligt rapporten.

Ytterligare designoptimering, innovation och samhällsengagemang kommer att genomföras för att säkerställa att olika samhällens behov samt bredare ekonomiska och systemmässiga säkerhetsbehov balanseras.

Fintan Slye, verkställande direktör för ESO, säger:

- Storbritanniens elsystem är ryggraden i vår ekonomi och måste vara anpassat för vår framtid.

- ESOs 'Beyond 2030' nätverksdesign ger rekommendationer om den investering som behövs och hur och var byggandet av denna nya kritiska nationella infrastruktur ska samordnas.

Enorm tillväxt

En talesperson för National Grid tillade: - Den enorma tillväxten inom havsbaserad vindkraft, mellanstatliga anslutningar och kärnkraft kommer alla att generera mer elektricitet än vad nätverken för närvarande kan transportera."

- Rapporten 'Beyond 2030' från Electricity System Operator erkänner behovet av att nätverk levereras snabbt och är ett viktigt steg för att låsa upp ett mer prisvärt och motståndskraftigt avkarboniserat elsystem i Storbritannien.

Källa: ESO