Volvo, Skanska och Hitachi Energys samarbete för positiv klimatomställning

Foto: Hitachi Energy

Magnus Persson, verkställande direktör på Skanska AB, Tobias Hansson, VD för Hitachi Energy Sverige, Richard Berkling, VD för PowerCell Group, Viktor Allgurén, Innovationschef på Göteborgs hamn, Niklas Wahlberg, Vice president för partnerskap och systemlösningar på Volvo Group, Linda Sahlén, projektledare på Linde Gas, och Kenneth Andersen, Chef för Mobil Energi på Skagerak Energi, har deltagit i projektet. Bilden togs på ett säkert område utan pågående aktivitet.

• På en byggarbetsplats i Göteborgs hamn har Hitachi Energys vätgasdrivna generator, HyFlex™, framgångsrikt levererat fossilfri el.

• Samarbetet omfattar flera aktörer, inklusive PowerCell Group, Skanska, Volvo, Göteborgs hamn, Linde Gas och Skagerak Energi.

Västerås, 19 mars, 2024 - Det banbrytande vätgasprojektet på Skanskas byggarbetsplats i Göteborgs hamn markerar den första demonstrationen av HyFlexTM på en kundanläggning. Under en tvåveckorsperiod har enheten varit i drift med grön vätgas från Linde Gas för att generera el till en laddstation på plats. Denna station har i sin tur försett en eldriven grävmaskin från Volvo med elektricitet, som användes i byggprocessen på platsen. Denna lösning representerar en milstolpe inom elektrifieringen och avvecklingen av fossila bränslen på byggarbetsplatser, där varje partner bidrar med sin tekniska expertis.

Hitachi Energys HyFlex är utformad för att fungera som ett fossilfritt alternativ till dieselgeneratorer som vanligtvis används på byggarbetsplatser utan tillgång till elnät. Den är helt utsläppsfri under drift och producerar inte bara el utan också användbar värme och vatten.

HyFlex-generatorn är mycket skalbar och enkel att transportera och använda omedelbart, med sina bränslecellsmoduler, kraftelektronik, kylning, hjälpsystem och intelligent styrsystem. PowerCell Group, som är Hitachi Energys teknikpartner, har tillhandahållit kraftmodulerna och expertis inom integrering av bränsleceller. Generatorn är placerad i en lätttransporterad container och genererar minimalt buller när den är i drift. Detta projekt exemplifierar vikten och styrkan i samarbete när ledande aktörer inom branschen går samman för att påskynda energiomställningen.

Installationen av HyFlex på Skanskas byggarbetsplats i Göteborgs hamn framgångsrikt visar hur denna vätgasdrivna bränslecellsteknik kan fungera som ett fossilfritt, rent och tillförlitligt alternativ till dieselgeneratorer, säger Tobias Hansson, VD för Hitachi Energy i Sverige.

Fossilfria entreprenader är en viktig del av bygg- och anläggningssektorns strävan efter nettonollutsläpp. För att lyckas med klimatomställningen krävs samverkan över olika branscher. Detta test hade inte varit möjligt utan ett gott samarbete med Hitachi Energy, Volvo och andra parter, säger Magnus Persson, VD för Skanska Sverige AB.

På Volvo Group tror vi på behovet av olika lösningar för att påskynda våra kunders övergång till fossilfria platser. Detta projekt är ett bevis på styrkan i partnerskap och visar en flexibel strategi med olika tekniker och företag som arbetar mot ett gemensamt mål - att minska koldioxidutsläppen. Tillsammans gör vi det mest hållbara valet idag för att närma oss nettonoll, säger Niklas Wahlberg, Vice president för partnerskap och systemlösningar på Volvo Group.

Hitachi Energy utvecklar flera modulära varianter av HyFlex-generatorn för att möta olika marknadskrav och tillämpningar, inklusive avlägsna byggarbetsplatser, gruvor, storskaliga evenemang och datacenter. Enheten som används i Göteborgs hamn är en nedskalad version av det kommersiella erbjudandet, vilket kommer att lanseras för försäljning inom en snar framtid.