St1 och Nordion Energi ingår avtal för biogasleveranser

Foto: Anastasia Zhenina / Unsplash

Inom en snar framtid kommer flytande biogas (LBG) att utgöra en betydande del av bränslemixen, enligt ambitionen från energiinfrastrukturföretaget Nordion Energi och energiföretaget St1, som nu har ingått ett avtal för att leverera mer biogas till transport- och industrisektorerna.

Nordion Energi planerar att etablera en ny anläggning i Göteborgs Hamn där biogas förvätskas och sedan transporteras till kunder över hela landet. Målet är att ersätta fossila bränslen inom sjöfarten, tunga vägtransporter och industrier. Inom ramen för samarbetet kommer St1 att köpa en del av kapaciteten.

– Detta erbjuder en fantastisk möjlighet att tillhandahålla biogas till fartyg, vägtransporter och även industrier som inte har direkt tillgång till gasnätet. För oss är det av stor betydelse att ha med oss St1 – en aktör som satsar stort på biogas och tar energiomställningen på allvar. Genom detta samarbete tar vi ett nytt steg mot att fler ska kunna dra nytta av biogas, säger Carolina Wistén, marknadschef på Nordion Energi.

– Biogas är en väsentlig del av vår energiomställning, och vi gör betydande investeringar i utbyggnaden av både produktion och distribution av flytande biogas. Samarbeten med företag som Nordion Energi ger oss möjlighet att öka vår produktion och försäljning av biogas och är en nyckelaktör för att förse transportsektorn med lokalt producerad LBG, säger Matti Oksanen, direktör för Biogas på St1.

Anläggningen i Göteborgs Hamn blir den första i sitt slag som är direkt ansluten till det västsvenska gasnätet. Efter kondensering lagras den flytande biogasen tillfälligt i en tank innan den levereras vidare till kunden, antingen genom lastning på trailers eller direkt bunkring som fartygsbränsle via en ledning.

Anläggningen förväntas årligen kunna producera 250 GWh flytande biogas. Den kapacitet som inte används av St1 kommer att vara tillgänglig för andra aktörer som vill omställa sin verksamhet.

Beslut om investeringar för anläggningen planeras tas innan årets slut.

Faktaruta flytande biogas (LBG)

Flytande biogas är biogas som har kylts ner. Användning av biogas som drivmedel minskar utsläppen av CO2, bidrar till att sluta lokala kretslopp och minskar nivåerna av kväveoxider (NOX) och skadliga partiklar, vilket resulterar i mindre påverkan på hälsa och miljö. Flytande biogas är för närvarande det renaste marina bränslet på marknaden. För att distribuera den flytande biogasen krävs en välfungerande infrastruktur.

Om Nordion Energi

Nordion Energi är specialiserat på energiinfrastruktur och drivs av ett tydligt syfte; att leda samhällets omställning mot 100 % grön energi. Nordion Energi är transmissionsnätsoperatör (TSO) för det svenska stamnätet för gas med helhetsansvar för nätets långsiktiga utveckling.

Om St1

St1 är en energikoncern med visionen att vara den ledande producenten och försäljaren av CO₂-medveten energi. Koncernen fokuserar på forskning och utveckling för att ta fram ekonomiskt hållbara energilösningar som minskar miljöpåverkan. St1 är engagerade i marknadsföring av bränslen, oljeraffinering och förnybara energilösningar såsom sofistikerade avfallsbaserade biobränslen och industriell vindkraft.