EI:s arbete i ljuset av Remit-förordningen

Foto: Casey Horner / Unsplash

I slutet av februari 2024 fick Energiinspektionen (EI) ett uppdrag från regeringen angående genomförandet av den reviderade lagstiftningen för elmarknaden från EU. Uppdraget innebär att EI ska utvärdera vilka åtgärder som behövs och föreslå nödvändiga lagändringar för att uppfylla de nya kraven om integritet och öppenhet på energigrossistmarknaderna enligt Remit-förordningen. Detta är en del av den reviderade förordningen från Europaparlamentet och rådet som antogs den 25 oktober 2011 (EU) 1227/2011.

EI ska föreslå lagändringar där det behövs för att genomföra de nya kraven och ska även samla in kunskap från Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen och andra berörda aktörer på marknaden. Dessutom ska EI undersöka om finansieringen av deras arbete med marknadsövervakning, tillsyn och registerhållning är ändamålsenlig med tanke på den reviderade Remit-förordningen. Om det behövs kommer EI att föreslå förändringar i finansieringen.

Emma Lahti, projektledare, kommenterade: "Den reviderade Remit-förordningen innebär nya skyldigheter för marknadsaktörer samt krav på att nationella tillsynsmyndigheter ska kunna använda administrativa sanktioner, vilket EI för närvarande inte har möjlighet till."

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 20 januari 2025.