Energimyndigheten - Topplän för elanvändning och produktion

Foto: Alessandro Bianchi / Unsplash

Under år 2022 fortsatte Stockholm, Västra Götaland och Skåne län att ha den högsta elanvändningen i Sverige enligt Energimyndighetens kommunala och regionala energistatistik.

Elanvändningen i Sveriges län minskade generellt under 2022 jämfört med föregående år. Stockholm hade den högsta elanvändningen med cirka 20 TWh, en minskning med 4,4 procent jämfört med föregående år. Även Västra Götaland och Skåne minskade sin elanvändning med 6,2 respektive 5,9 procent. Att dessa län hade hög elanvändning kan delvis förklaras av närvaron av stora industrier och en hög befolkning.

Elproduktionen var störst i Uppsala och Norrbottens län. I Uppsala kom elproduktionen främst från kärnkraft medan Norrbottens län främst använde vattenkraft för elproduktionen.

Det var stora förändringar i solelproduktionen under 2022. Produktionen av el genom solkraft varierade mellan länen, men det fanns en generell ökning i många av dem. De län som producerade mest solel var Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Dessa tre län stod för cirka hälften av den totala solelproduktionen och hade den största ökningen i produktionen mellan åren 2021 och 2022.

Användningen av fjärrvärme minskade under 2022 jämfört med 2021. En majoritet av länen minskade sin användning av fjärrvärme under året. Den största procentuella minskningen av fjärrvärmeanvändningen observerades i Örebro och Blekinge. I Västernorrlands län ökade dock industri- och byggsektorn sin andel av den totala fjärrvärmeanvändningen med 4,9 procent.

Källa: Energimyndigheten