Svenska kraftnät godkänner Ferroamp för stödtjänster

Bild: Ferroamp

Under den senaste helgen tillhandahöll Ferroamp-system för första gången stödtjänsten FCR-D till Svenska kraftnäts frekvenshållningsreserv. Ett antal villasystem med en total kapacitet på 100 kW var redo att bistå elnätet i det första budet på balansmarknaden, och nu är planerna att utöka denna portfölj.

"Denna händelse belyser hur flexibiliteten i Ferroamp-systemet kan utnyttjas till fördel för både våra kunder och det övergripande elsystemet. Vad som är unikt med vår lösning är att kunderna fortsätter att kunna använda batteriet för att lagra och använda solenergi i sina egna fastigheter, samtidigt som det bidrar till stödtjänster," säger Martin Holsner, produktchef för batterier på Ferroamp.

Mjukvaruföretaget Ntricity har samlat en portfölj genom Varberg Energis tjänst Flex Batteri, som aktiverades genom budgivningen på balansmarknaden för FCR-D den 8 mars.

Genom att sälja stödtjänster för balansering av elnätet kan hushåll som äger batterier för energilagring tjäna pengar på att stötta elnätet. Dessa system samlas ihop till ett virtuellt kraftverk av en aggregator, som erbjuder kapaciteten på balansmarknaden. Svenska kraftnät köper sedan in dessa tjänster för att garantera att frekvensen i elnätet hålls i balans. På så sätt kan elkunder få betalt för att under korta perioder öka eller minska sin elanvändning eller elproduktion.

Ferroamp-systemet blev godkänt av Svenska kraftnät för stödtjänster i mitten av januari, och med den första budgivningen avklarad kommer de som äger batterier och använder Flex Batteri att börja tjäna pengar på sina system.

Portföljen kommer att fyllas på under de kommande veckorna för att snabbt nå en kapacitet på 1 MW, och sedan kommer den att fortsätta att växa. Tjänsten kommer också att utvecklas för att fler typer av system i fler delar av landet ska kunna delta.

"Det här är naturligtvis mycket glädjande och känns som en delvis seger då vi ser en stor potential att utveckla våra samarbeten framöver. Ferroamps modulära likströmssystem med smart styrning, fasbalansering, batterilagring, fordonsladdning och kommande V2G skapar mycket intressanta möjligheter som vi ser fram emot att fortsätta utforska," säger Mats Balkö, affärsområdeschef för Utveckling och Hållbarhet hos Varberg Energi.