Positiva effekter med svensk produktion av drivmedel

Inhemsk produktion av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft menar BioDriv Öst. Arkivbild

En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad energisäkerhet, menar man på BioDriv Öst.

— Idag går vi miste om stora möjligheter till ökad tillväxt och stärkt nationell trygghet. Lyfter vi blicken är det uppenbart vilka goda samhällseffekter vi kan få av att öka den inhemska produktionen av förnybara drivmedel, säger Beatrice Torgnyson Klemme, vd på den storregionala samverkansorganisationen BioDriv Öst.

Sverige är rikt på biobaserade resurser, har goda förutsättningar för förnybar elproduktion och det finns en etablerad industri och kompetens som är redo att växlas upp. Att utnyttja dessa möjligheter i större utsträckning kan föra med sig en rad positiva effekter, både direkt och indirekt.

Det visar BioDriv Öst och f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel, som fördjupat sig i sambanden mellan ökad inhemsk biodrivmedelsproduktion och stärkt social, ekonomisk och nationell hållbarhet. Den kunskap som man tagit fram vilar på underlag från forskningen och myndigheter och har resulterat i en rapport, en film och en faktasammanställning.

Att öka biodrivmedelsproduktionen inom Sverige stimulerar sysselsättning och ekonomisk verksamhet längs hela värdekedjan, från råvara till användning, och både i stor och liten skala. Det ger förutsättningar för livskraftiga samhällen även utanför storstäderna.

På regional nivå kan värdet av tillväxt till följd av ökade satsningar på biodrivmedel uppskattas till cirka 1 miljon kronor per GWh förnybart bränsle.

Biodrivmedel som i högre grad baseras på inhemska råvaror, produceras och används inom Sverige kan ge aktörer starkare incitament och möjligheter att undersöka hur innovationer kan utveckla den befintliga industrin och näringslivet.

Sammantaget finns det många positiva effekter av att Sverige producerar mer av sina biodrivmedel inom landets gränser. Kombinationen av effekterna kan stärka samhället som helhet och bidra till ökad nationell stabilitet i en föränderlig omvärld.