Liquid Wind och partners inviger eFuel Design & Performance Centrer i Danmark

Liquid Wind öppnar eFuel Design & Performance Centre i Danmark med partners som Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy och Topsoe. Målet är att utveckla upp till tio anläggningar fram till 2027 för storskalig produktion av elektrobränslen och avkarbonisering av sektorer som sjöfarten. Tre projekt är redan igång i Norden. Foto: Liquid Wind

Liquid Wind inviger eFuel Design & Performance Centre (DPC) i Hørsholm, Danmark, i samarbete med ledande aktörer inom avkarbonisering: Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy och Topsoe. DPC kommer att vara en katalysator för teknologiska framsteg och ökad produktionskapacitet för elektrobränslen.

Centret, med unika partnerskap, markerar en milstolpe för snabb utveckling av standardiserade elektrobränsleanläggningar. Varje anläggning beräknas producera 100 000 ton e-metanol årligen. Genom partnerskapets innovativa teknik kommer produktion och implementering av e-metanolanläggningar att effektiviseras. Målet är att utveckla upp till tio anläggningar fram till slutet av 2027.

Claes Fredriksson, VD för Liquid Wind, säger:

“Vi är glada över att inviga eFuel Design & Performance Centre och bidra till projektutvecklingen för elektrifiering av transportsektorn. Vårt samarbete kommer fortsätta driva den gröna omställningen och hållbar produktion av drivmedel.”

Anne-Laure de Chammard, Styrelseledamot på Siemens Energy, kommenterar:

“Grön vätgas och elektrobränslen kräver skalbara produktionsanläggningar. Samarbetet inom eFuel Design & Performance Centre kommer bidra till att etablera denna nya industri snabbt.”

Julien Gennetier, VP Energy Division hos Alfa Laval, säger:

“Starka partnerskap krävs för att påskynda utfasningen av fossila bränslen. Vårt deltagande som central teknikleverantör i eFuel Design & Performance Centre stärker vårt fokus på innovation.”

Aniruddha Sharma, VD för Carbon Clean, kommenterar:

“Vårt bidrag till centret kommer främja innovation för att påskynda framsteg inom elektrobränsleområdet.”

Sundus Cordelia Ramli, Kommersiell chef P-to-X, Topsoe, avslutar:

“Sjöfartsindustrin står för 3 % av de globala koldioxidutsläppen. Genom eFuel Design & Performance Centre engagerar vi oss för att påskynda utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarten.”