Fever erhåller 114 MSEK i kapital för virtuella kraftverk

Foto: Albin Händig

Fever, det svenska företaget inom powertech, har framgångsrikt säkrat 114 MSEK i en såddrunda för sin API-centrerade plattform för virtuella kraftverk. Finansieringsrundan leds av General Catalyst med deltagande från tidigare investerare La Famiglia och Norrsken VC. Medelanskaffningen kommer att accelerera Fevers expansionsstrategi, fördjupa produktutvecklingen och utöka samarbeten över hela Europa.

Norrsken VC:s Fabian Erici kommenterar: "Från första stund har Fever-teamets tydliga fokus på påverkan och snabb produktutveckling imponerat på oss, vilket återspeglar den snabba förändringstakt som krävs för att omvandla elnätet. Denna finansieringsrunda är ett tydligt bevis på teamets hårda arbete och den starka momentum som omger dem. Vi är entusiastiska över att vara en del av denna resa!"

Den ökande användningen av förnybara energikällor och elektrifiering ställer krav på traditionella elnät på grund av variationerna i energiproduktion och förbrukning. Fever möter detta behov genom att integrera distribuerade energilager med avancerad programvara och maskininlärning, vilket förbättrar elnätets motståndskraft. Deras plattform förutspår, anpassar och optimerar energidistributionen noggrant, vilket gör elnätet flexibelt och minskar beroendet av utländsk gas samtidigt som energieffektiviteten förbättras.

Fevers innovativa API-centrerade plattform ger energilagerinstallatörer och operatörer, inklusive ledande energibolag, elbilsflottor och batterilagringsoperatörer, möjlighet att driva sina egna virtuella kraftverk. Detta innebär tillgång till kapacitetsmodellering, marknadsdeltagande, orkestrering, rapportering, utbetalningar och intäkter.

Klas Johansson, grundare och VD för Fever, uttrycker entusiasm över General Catalysts stöd och säger: "Vi är glada över att General Catalyst backar oss i vårt uppdrag att påskynda övergången till en värld som drivs av ren energi och att säkerställa att det europeiska elnätet förblir säkert och motståndskraftigt."

Denna finansieringsrunda innebär att företaget nu har säkrat totalt 132 MSEK i extern kapital. Fever grundare har tidigare framgångsrikt byggt säkra och stabila plattformar i stor skala, inklusive sina erfarenheter från det svenska fintech-företaget Zettle (tidigare iZettle), som förvärvades av PayPal för $2,2 miljarder år 2018.

I och med denna finansieringsrunda kommer Niek den Hollander, tidigare Chief Commercial Officer på Uniper, och Holger Lichtschläger, Managing Director och grundare av Global Experts-Energy Consulting, med erfarenhet från olika chefspositioner inom E.ON och Uniper, att ansluta sig till Fevers styrelse.