Oljepriset svajar - Mellanösterns orolighet påverkar marknaden

Foto: PxHere

Generellt sett förblir de europeiska priserna på naturgas och kol relativt svaga, med nedgångar både för naturgas och kol under de senaste två veckorna. Oljepriset har också sjunkit initialt men har sedan återhämtat sig, främst på grund av ökad oro i Mellanöstern.

Sedan vecka 5 har oljepriset sjunkit till cirka 77 USD per fat innan det återigen steg, drivet av ökad orolighet i Mellanöstern.

Under början av den nuvarande veckan har oljepriset fortsatt att öka. På måndagen den 12/2 stängde Brent M+1 marginellt under stängningspriset för två veckor sedan. Trots detta steg priset till USD 83 per fat tisdagen den 13/2.

Prisutvecklingen på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden fortsätter att påverkas av temperaturprognoser, och priserna har sjunkit ytterligare sedan vecka 5. Den 12 februari stängde TTF M+1 på EUR 25,73 per MWh, den lägsta nivån på ungefär sju månader. De europeiska naturgaslagren förblir väl fyllda med en fyllnadsgrad på 67 procent den 10 februari.

Priserna på både kol och utsläppsrätter har fortsatt att minska i takt med de sjunkande gaspriserna. Den 6 februari presenterade kommissionen sitt förslag till 2040-mål för EU:s utsläpp, och rekommenderar en minskning med 90 procent till 2040 jämfört med 1990.

Rapporten i sin helhet finns att läsa HÄR!

Källa: Energimyndigheten