Svea Vind Offshore och European Energy i avtal om e-metanolfabrik

Mattias Wärn, Svea Vind Offshore, Jürgen Jacoby, European Energy och Ola Andersson, Söderhamns kommun Foto: Svea Vind Offshore

Den danska energiföretaget European Energy och den svenska aktören inom havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för att köpa detaljplanerad industriområde i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för att uppföra en e-metanolfabrik, som potentiellt kan bli en av världens största och en betydande arbetsgivare i Söderhamn.

European Energy är för närvarande ledande globalt inom utvecklingen av kommersiell e-metanoltillverkning och håller på att bygga världens största anläggning för e-metanol i Aabenraa kommun i Danmark. Denna anläggning kommer att kunna producera minst 32 000 ton e-metanol årligen och leverera till företag som Maersk, Lego, Novo Nordisk och Circle K. Företaget ser en betydande potential på den svenska marknaden och är entusiastiska över att ta det första steget tillsammans med Svea Vind Offshore.

Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland, uttrycker entusiasm över samarbetet och ser fram emot att ta ytterligare steg med Svea Vind Offshore, som med sin lokala förankring och engagemang för grön omställning anses vara en idealisk partner.

En ökad produktion av e-metanol i Sverige anses vara avgörande för att omvandla sektorer som är svåra att elektrifiera, såsom tung industri och vissa transportsektorer. Luft-, vatten- och vägtransporter står för cirka 16% av de globala CO₂-utsläppen, och genom att ersätta fossila bränslen med e-metanol inom exempelvis sjöfart och lastbilstrafik kan utsläppen av klimatgaser nästan elimineras. Den planerade anläggningen i Söderhamn förväntas producera imponerande 100 000 ton e-metanol årligen.

Området i Ljusne-Vallvik anses vara väl lämpat för storskalig e-metanoltillverkning med tillgång till nödvändig infrastruktur, inklusive Svea Vind Offshores projektportfölj för ny grön elproduktion, detaljplanerad industriområde och vatten, enligt Jürgen Jacoby, Senior projektutvecklare på European Energy.