Occidentals vd Hollub varnar: Oljebrist att vänta senast 2025

Vicki Hollub (född 1960) är en amerikansk affärskvinna och mineralingenjör. Hon har varit VD och koncernchef för Occidental Petroleum sedan april 2016, då hon blev den första kvinnan som ledde ett stort amerikanskt oljebolag. Foto: Flickr...Credit: World Economic Forum / Ciaran McCrickard

Enligt Vicki Hollub, VD för Occidental Petroleum, kommer oljemarknaden att möta en brist på tillgångar senast i slutet av 2025 på grund av att världen inte ersätter råoljereserver tillräckligt snabbt. Hollub framhävde i en intervju med CNBC att cirka 97% av all olja som produceras idag upptäcktes under 1900-talet, och under det senaste decenniet har mindre än hälften av den utvunna råoljan ersatts.

- Vi befinner oss i en situation där vi om några år kommer att ha en betydande brist på tillgångar, sa Hollub under Smead Investor Oasis Conference i Phoenix.

För närvarande upplever marknaden ett överskott, vilket har hållit oljepriserna nere trots pågående konflikter i Mellanöstern. Länder som USA, Brasilien, Kanada och Guyana har pumpat rekordmängder olja samtidigt som efterfrågan minskar på grund av en avmattande ekonomi i Kina.

Vänder 2025

Hollub förutspår dock att läget kommer att vända i slutet av 2025.

- Marknaden är ur balans just nu, men det är ett kortsiktigt efterfrågeproblem, förklarade hon.

- Det kommer dock att bli ett långsiktigt tillgångsproblem.

OPEC förutspår att den globala oljeefterfrågan kommer att öka med 1,8 miljoner fat per dag 2025, drivet av en stabil ekonomi i Kina, vilket överstiger produktionstillväxten på 1,3 miljoner fat per dag utanför kartellen. Prognosen antyder en tillgångsbrist om inte OPEC avslutar nuvarande produktionsnedskärningar och ökar sin produktion.

West Texas Intermediate (WTI) och Brent avslutade 2023 mer än 10 procent lägre, påverkade av rekordproduktion i USA och en försvagad ekonomi i Kina. Både den amerikanska råoljan och det globala riktmärket har stigit med mer än 1 procent detta år, med WTI som avslutades på 72,78 dollar per fat och Brent på 77,99 dollar per fat.

Hollub meddelade till CNBC i december 2023 att Occidental förväntar sig att WTI kommer att genomsnittligt ligga runt 80 dollar under 2024.

Källor: Occidental /CNBC