USA:s sanktioner försenar Rysslands nya LNG-projekt i Arktis

I väntan på bättre tider. Det ryska projektet anses vara avgörande för Rysslands ambitioner att utöka sin LNG-export. Foto: Japanska rederiet Mitsui OSK Lines

På grund av de amerikanska sanktionerna som införts mot operatören av Rysslands senaste LNG-exportprojekt i Arktis, Arctic LNG 2, kan inte det japanska rederiet Mitsui OSK Lines leverera isbrytande klassade fartyg som planerat. Detta berättade företagets president i en intervju med Bloomberg på tisdagen.

De amerikanska sanktionerna mot Arctic LNG 2, som drivs av Novatek – Rysslands största exportör av LNG (flytande naturgas) – har ställt till det för företagets planer på att påbörja produktion och export.

Krigiska ansträngningar

I november 2023 designades det ansvariga bolaget ARCTIC LNG 2 som en del av ytterligare sanktioner mot Ryssland, enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement. Dessa sanktioner syftar till att ytterligare rikta in sig på individer och enheter som är kopplade till Rysslands krig mot Ukraina och andra skadliga aktiviteter.

Denna utveckling innebär ett betydande bakslag för Arctic LNG 2-projektet som är strategiskt placerat i Arktis. Projektet anses vara avgörande för Rysslands ambitioner att utöka sin LNG-export och förstärka sin ställning på den globala energimarknaden. Utan de nödvändiga isbrytande fartygen, som är kritiska för att navigera i Arktis tuffa isförhållanden, är projektets framtida produktions- och exporttidsplaner nu i osäkerhet.

Källa: Bloomberg